Brammertz: Presuda Stanišić – Simatović potvrdila učešće Srbije u ratovima u BiH i Hervatskoj

Povodom jučerašnje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, tužilac Serge Brammertz je kazao da je napravljen korak naprijed, te se zahvalio svima koji su učestvovali u postupku. Podsjetio je da postoji na hiljade osumnjičenih na ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još treba procesuirati.

“Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva.

Stanišića i Simatovića sud nije osudio za UZP u BiH i Hrvatskoj

Iskoristio bih ovu priliku da izrazim zahvalnost Tužilaštva žrtvama i svedocima koji su učestvovali u ovom postupku. Njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka”, rekao je Brammertz.

Brammertz kaže da Tužilaštvo naklašava da i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati.

“Nastavit ćemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava “, zaključio je Brammertz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79