Branislav Njegovan demantovao Harisa Husića: “Svi smo mi isti i Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati”

Branislav Njegovan demantovao Harisa Husića: “Svi smo mi isti i Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati”


Branislav Njegovao predsjednik TSRS-a i član predsjedništva TKDS BiH odlučio je demantovati kolegu Harisa Husića u vezi medijskih istupa povodom malverzacija u Taekwondo savezu Bosne i Hercegovine i njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

Kao član Predsjedništva Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine koji sam zajedno sa Jerinić Nenadom predsjednikom Skupštine Tekvondo saveza Republike Srpske preko portala  u Federaciji BiH i društvenih mreža spominjan u najgorem kontekstu od rušioca Saveza, secionista, Dodikovih jurišnika pa do genocidne gamadi.

Imam potrebu da Harisu Husiću odgovorim na njegove optužbe i dezavuisanje javnosti gdje je sebe i Tekvondo savez BiH predstavlja žrtvom. Skoro godinu dana konstantno pozivamo predstavnike iz Tekvondo saveza Federacije BiH na sastanak i dogovor kako bi rješili problem, apelujući da ne sprečavaju imenovanja predstavnika TSRS u organe TKDS BiH u skladu sa Odlukama Skupština TSRS održanih 12.02.2023.g. i 18.09.2023.godine.

Na kraju TSRS kao Članica Saveza u skladu sa Statutom TKDS BiH, Zakonom o sportu BiH i Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH uputila je 20.12.2023.godine Zahtjev za sazivanje Vanredne skupštine TKDS BiH u cilju rješavanja nastalih problema. Zvaničnog odgovora još nismo dobili od Potpredsjednika Skupštine TKDS BiH gospodina Denisa Marinčića.

Žao mi je što su i pojedini političari poput gospodina Semira Efendića nasjeli na priču o ataku na Savez i rušiocima Saveza, javno nas preko društvenih mreža nazivajući separatistima i Dodikovi jurišnici, a da pritom ne zna šta je naša ‘’krivica’’ i da li smo na bilo koji način oštetili Savez.

Uvjeren sam da bi odgovori na nekoliko pitanja u mnogome promjenili stav i mišljenje gospodina Semira Efendića i ostalih.

Na primjer: Zašto su reprezentativci plaćali troškove smještaja,kotizacije i trenerki u trenutku kada je Savez kao domaćin ostvario prihod nekoliko stotina hiljada maraka od organizacije EP u Sarajevu?

Da li se neovlašteno koristio pečat i raspolagalo glavnim računom Saveza?

Da li su pojedinci sa svojim suprugama šopingovali po Rimu i Parizu trošeći sa kartice Saveza na hiljade maraka,a roditelji u isto vrijeme davali zadnju marku i dizali kredite kako bi svojoj djeci, omogućili nastup u reperezentaciji BiH i na bodovnim turnirima?

Nekima je i to bilo malo pa su dodatno od roditelja reprezentativaca uzimali po 500,00 KM da bi trenerima reprezentacije platili troškove.

Da li se falsifikuju odluke, kvorum i uzurpiraju nadležnosti Upravnog odbora kao izvršnog, operativnog organa Saveza?

Da li pojedinci u zadnje četiri godine raspolažu imovinom saveza u milionskim iznosima bez odluka nadležnih organa, pri tom ne podnoseći izvještaje Nadzornom odboru i Skupštini TKDS BiH? Ko je u ime Saveza dao lažnu izjavu Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH da finansijske izvještaje redovno usvaja Nadzorni odbor i Skupština?

Da li je uredu da pojedinci donose odluke kojom sebi isplaćuju 30% od ukupne vrijednosti dobijenih sredstava od JAVNIH POZIVA za 2022. i 2023.godinu, da naknada za članove Organizacionog odbora za evente u 2023. iznose 30% od ukupne dobiti od evenata? (Multievropske igre, Svjetsko kadetsko prvenstvo,BiH Open, Balkansko prvenstvo, Balkanski kup)

Na osnovu dobijenih informacija mislim da je Savez je u zadnje tri godine od Ministarstva civilnih poslova BiH i javnih poziva dobio preko 250.000,00 KM. Takođe mišljenja sam da je u zadnje tri godine kroz organizaciju međunarodnih takmičenja Savez ostvario preko 15 000 noćenja, cijena smještaja kretala se od 85,00 do145,00 eura.

Pretpostavimo li da su takmičari u prosjeku plaćali 100,evra dolazimo do iznosa od million i pet stotina hiljada evra. Moje mišljenje je sledeće, ako je Savez Hotelima plaćao smještaj 35,00 evra a naplaćivao u prosjeku 100,00 evra po takmičaru, Savez je u zadnje tri godine ostvario čistu dobit blizu million evra samo od smještaja.

Savez je u 2023. godini na ime kotizacije naplatio preko 180.000,00 evra od kojih su najmanje koristi imali djeca i reprezentativci. Prihod od kotizacija na Balkanskom kupu i prvenstvu iznosio je oko 62.000,00 evra.

Da li u drugim savezima ima primjera kako pojedinci sebi uzimaju od 10% do 30% sredstava koje Savez dobije od sponzora, javnih institucija i privrednih subjekata?
Statut TKDS BiH jasno i nedvosmisleno propisuje: Upravni odbor je izvršni,operativni organ Saveza. Upravni odbor upravlja zajedničkom imovinom Saveza. Upravni odbor donosi odluke o upotrebi sredstava odnosno imovine Saveza. Naredbodavac je predsjedavajući Predsjedništva TKDS BiH.

Imovinu saveza čine prava, stvari i novac koje Savez stiče u skladu sa Zakonom i Statutom. Savez može ostvariti sredstva od državnih subvencija, javnih institucija, iz prihoda stečenih ostvarivanjem ciljeva i aktivnosti Saveza kao što je organizacija međunarodnih takmičenja. Savez sredstva ostvaruje i od kotizacija.

Ono što je najbitnije za sportiste i Savez da u Tekvondo svezu BiH nema međunacionalnih podjela i netrpeljivosti. Postoje samo neodgovorne izjave pojedinaca o rušenju Saveza i podjelama sa kojim žele sakriti i opravdati način korištenja sredstava sa glavnog računa Saveza. Svi sportisti uključujući i sportiste iz Tekvondo saveza Republike Srpske ponosno i dostojansteveno nastupaju u reprezentaciji, pod grbom i zastavom zajedničke nam države.

Nijedan sportista iz Republike Srpske nije izašao na postolje ili proslavio pobjedu na tatamiju bez zastave i grba Bosne i Hercegovine na svojim grudima.U ovom sportu sam četrdeset godina, aktivno učestvovao u osnivanju Saveza i nikome neću dozvoliti da me naziva rušiteljem Saveza.

Borim se protiv samovolje, diskriminacije, falsifikata i nezakonitog raspolaganja imovinom saveza. Borim se za svoj prava, koja su propisana Statutom i Zakonom zagarantovana.
Savez zastupaju tri člana Predsjedništva, Generalni sekretar i zamjenik Generalnog sekretara Saveza. Po Statutu sekretari su odgovorni za zakonit rad u Savezu. Pitanje na koje četiri godine ne mogu dobiti odgovor je:

Ko je suprotno Odluci Upravnog odbora umjesto lica za zastupanje Saveza potpisnik kartona deponovanih potpisa glavnog računa Saveza i ko je nalogodavac za upotrebu sredstava sa glavnog računa Saveza? Od kada sam u Predsjedništvu čujem samo neistine vezano za glavni račun Saveza. Prvo da nije otvoren, zatim da će biti otvoren, pa Upravni odbor 2021. donosi Odluku o otvaranju glavnog računa i Odluku o načinu raspodjele sredstava za koju su glasali Haris Husić i Mladen Ristić.

Zatim slijede obećanja biće do juna, biće do Nove godine… Da bi nakon toga jedan od sekretara u prepisci gdje mu tražim odluke sa te sjednice napisao,citiram: ‘’da je to veoma opasna stvar i da za to nije još vrijeme’’završen citat. Ko se boji i zbog čega, kome su upućene prijetnje? Koliko sam upoznat nikad niko te odluke nije dobio. Nakon svega, konačno 1.10.2023.godine UO TKDS BIH donosi Zaključak da postoji glavni račun Saveza ne precizirajući ko su potpisnici, ko je nalogodavac i na osnovu koje je odluke je otvoren. Isto tako ostaje nejasno kada je otvoren podračun Izvršnog odbora za WT.

Najiskrenije se zahvaljujem gospodinu Semiru Efendiću na dosadašnjoj finansijskoj i drugoj podršci Savezu kao i drugim političarima i institucijama u BiH. Nadam se da je upoznat kao i ostali da je bez saglasnosti organa TKDS BIH ‘’neko’’ ispred Saveza dogovorio da 700.000,00 KM umjesto u Sarajevo za izgradnju nacionalnog trening centra Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine iznos od 700.000,00 KM ide u Livno za izgradnju jednog od dva manja, trening centra, koji je u nadležnosti Tekvondo saveza Herceg Bosne. Dogovor ili tal su vjerovatno postigli rukovodeći se ostvarenim rezultatima, brojem takmičara i klubova u Livnu u odnosu na Kanton Sarajevo.

Zbog čega je u ovom slučaju izostala reakcija Harisa Husića kao člana UO TKDS BIH ili predsjednika Izvršnog odbora za WT Igora Đukanovića, Jevte Đurića člana IO za WT i Mladena Ristića člana UO TKDS BIH? Je li možda nakon dvije godine završena izgradnja -adaptacija Nacionalnog trening centra u Opštini Novi Grad pa taj novac više nije potreban za tu namjenu? Na sličan način Igor Đukanović je bez saglasnosti ili bilo kakve konsultacije sa organima Tekvondo saveza Srpske‘’prodao’’ mjesto u OK BiH koje je u ovom mandatu pripadalo Tekvondo savezu Srpske ili Srbinu.

Tako da u narednih desetak godina TSRS neće moći imati predstavnika u OK BiH, nakon isteka mandata u Olimpijskom komitetu mjesto pripada Bošnjaku, zatim Hrvatu. Još jedan primjer čudnih dogovora desio se vezano za organizaciju Balkanskog prvenstva i Balkanskog kupa. Umjesto prvobitnog organizatora Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine, opet ‘’neko’’bez saglasnosti organa Saveza organizaciju daje entitetskom savezu Federacije BiH.

Da li opet u dogovoru učestvuju Mladen Ristić, Haris Husić, Jevto Đurić i Igor Đukanović ? Da li je prebacivanje organizacije na entitetski savez možda bježanje od kontrole tokova novca preko glavnog računa TKDS BiH, direktno uskraćujući Savez prihoda i dobiti od organizacije Balkanskog prvenstva i Balkanskog kupa? Iz ovih primjera moglo bi se doći do zaključka zbog čega Haris Husić sa pojedincima iz Saveza skoro godinu dana opstrujiše odluke Skupštine TSRS i sprečavaju imenovanje novoizabranih predstavnika TSRS u organe Saveza. U njihove prioritete i kombinacije ne bih previše ulazio to bih prepustio nadležnim organima i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Čast izuzetcima, postoje i ljudi poput Vese Arežine koji je na prvi spomen nepravilnosti u radu Saveza i neuvažavanja njegovog mišljenja od strane kolega odmah dao neopozivu ostavku na funkciju člana Izvršnog odbora za WT, ne želeći biti dio te priče.

U mojoj prethodnoj izjavi za portal Klix.ba iznio sam svoje mišljenje na osnovu nekoliko činjenica,na koje je neprimjereno reagovao Haris Husić iznoseći brojne neistine vezano za rad Saveza, pa da krenem redom: Na Husićeve besmislene kvalifikacije i podjele na ITF I WT sa kojim želi pobjeći od pitanja ko upravlja imovinom Saveza možda najbolji i najočigledniji primjer da su to besmislice je Toni Nobilo predsjednik Hrvatskog tekvondo saveza. Savez koji ima u WTeu osvajače evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja za razliku od TKDS BIH. Za neupućene Toni Nobilo je pionir tekvondoa na prostorima bivše Jugoslavije, u ITF tekvondou crni pojas 9.Dan, nekadašnji predsjednik Evropske ITF federacije. Zaključak za koji je glasao Haris Husić i Mladen Ristić na Upravnom odboru 1.10. 2023.godine u Prijedoru u kojem piše da Savez ima tri računa,od toga dva podračuna i jedan glavni račun Saveza.

Po Statutu Izvršni odbor za WT i Izvršni odbor za ITF imaju odvojene račune kojim samostalno raspolažu i donose odluke o upotrebi svojih sredstava. Što potvrđuje i Zaključak Upravnog odbora TKDS BIH broj: 04-04-07/23 od 01.10.2023.godine. U stavu 2. Zaključka Upravni odbor konstatuje da Izvršni odbor za WT Taekwondo saveza BiH ima svoj podračun otvoren u UniCredit banci d.d. Mostar broj: 338-340-22704137-18, tako da nisu tačni navodi Harisa Husića da neko može donijeti odluku o upotrebi sredstava sa podračuna koji pripada WT tekvondu osim Izvršnog odbora za WT,i uzurpirati sredstva sa podračuna IO za WT.

U Statutu piše: Izvršni odbor za WT ima svoj podračun. Tekvondo savez Bosne i Hercegovine ima žiro račun otvoren kod poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini. Što potvrđuje i Zaključak Upravnog odbora TKDS BIH broj: 04-04-07/23 od 01.10.2023.godine. U stavu 1. Zaključka Upravni odbor konstatuje da TAEKWONDO SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE ima otvoren glavni račun u UniCredit banci d.d. Mostar, broj: 338-340-22007122-34 što su svojim glasanjem potvrdili Mladen Ristić i Haris Husić kao članovi Upravnog odbora TKDS BiH.

Poslije ovog Zaključka UO TKDS BiH i odredbi Statuta nestvarno djeluje da na memorandumu Izvršnog odbora za WT umjesto broja podračuna Izvršnog odbora stoji broj glavnog računa Saveza. Da li je to način da se prevare institucije da sa glavnim računom raspolaže Izvršni odbor za WT? Da li iza te obmane pored Harisa Husića stoje Mladen Ristić, Igor Đukanović kao predsjednik IO za WT i Jevto Đurić, član Izvršnog odbora za WT zajedno sa sekretarima saveza? Nadam se da će odgovor na ovo pitanje dati nadležni organi. Po Statutu predsjednik Izvršnog odbora za WT Igor Đukanović nije lice za zastupanje Saveza, niti je nalogodavac za glavni račun Saveza.

Haris Husić pokušao je osporiti da se nalazi u sukobu interesa zajedno sa Mladenom Ristićem. On tvrdi da Upravni odbor samo verifikuje odluke Izvršnih odbora da se o njima ne glasa, što nije tačno. To potvrđuju Zapisnici u kojima se može vidjeti da se tačno konstatuje način i ishod glasanja.

Prema tome Haris Husić zajedno sa Mladenom Ristićem kao članovi Upravnog odbora mogu uticati na sam ishod glasanja, odnosno na odluke koje donosi IO za WT u vezi sa trenerima i reprezentacijom BiH.Veoma je bitno da je Haris Husić kao član UO TKDS BIH u svojoj izjavi potvrdio da Upravni odbor od 2013.godine,odnosno od osnivanja Saveza verifikuje ili potvrđuje odluke Izvršnog odbora za WT, jer bez verifikacije odluke Izvršnih odbora one nemaju pravnu snagu i ne mogu primjenjivati u radu Saveza.

Sjednica Izvršnog odbora za WT održana 02.02.2023.godine u Livnu nije imala kvorum jer od tri člana iz Tekvondo saveza Republike Srpske dvojica nisu učestvovala u radu. Jevto Đurić zbog nedolaska a Veso Arežina zbog neopozive ostavke koju je dao dan ranije, a lično potvrdio prisutnim članovima Izvršnog odbora 02.02. 2023.u Livnu.

Prethodno sam kao član Predsjedništva 01.02.2023.godine u 16:55 časova poslao cirkularni meil na zvanične e-mail adrese TKDS BiH, TKDS F BiH, predsjednika Izvršnog odbora za WT Igora Đukanovića, Generalnom sekretaru i Zamjeniku gen.sekretara i ostalim članovima Saveza kojim obavještavam o podnesenoj neopozivoj ostavci Vese Arežine, te da Jevto Đurić neće biti prisutan na sjednici, jasno upozorivši Vedrana Ćubelu Generalnog sekretara Saveza, da se ne upušta u avanturu falsifikovanja kvoruma.

Lažne odluke, donesene bez kvoruma za rad i odlučivanje potpisao je Igor Đukanović. Među tim odlukama je: Odluka o imenovanju radnog tijela-trenera wt reprezentacije BiH br:01-02-03/23 od 02.02.2023.godine. Kojim se za trenere imenuju Haris Husić, Mladen Ristić i Petar Boban koji je nedavno podnio ostavku i Odluka o stavljanju van snage bodovne tablice broj:01-02-11/23 od 02.02.2023.godine. Takođe te odluke nije potvrdio Upravni odbor TKDS BiH.

Da bi postojao sistem pri odabiru reprezentativaca potrebno je da se poštuju važeće odluke, kriteriji i tablice. Pošto nije bilo kvoruma 02.02.2023.godine u Livnu Haris Husić i Mladen Ristić nisu mogli biti izabrani za trenere niti je mogla biti stavljena bodovna tablica van snage. Kao rješenje predlažem da Predsjedništvo čiji sastav i mandat članova nije upitan imenuje trenersku komisiju sastavljenu od predstavnika TKDS F BiH i TSRS, koja će na osnovu važećih tabela i kriterija izbodovati rezultate kandidata za reprezentaciju i formirati konačan tim.

Problem nastao oko reprezentacije je isključiva krivica neizabranih trenera Husića i Ristića i njihove kontradiktornosti. Husić kaže jednoglasna odluka, Ristić kaže rečeno je iz Saveza da Erola Nućia ne uzimamo ni u razmatranje zbog oca jer je u sukobu sa Savezom. Husić kaže jednoglasna odluka, Ristić kaže ja sam rekao da je bolja Ada Avdagić. Zapita li se neko ima li tu zrelog pristupa i odgovornosti, šta oni rade djeci i roditeljima? Poštuje li neko osim kandidata za reprezentaciju i njihovih trenera kriterij koji su im dostavili Husić i Ristić vezano za plasman u reprezentaciju? Odlaske na turnire koje su im zadali kao obavezne roditelji i treneri su finansirali iz svojih džepova.

To su desetine hiljada maraka, ljudi su dizali krdite kako bi djecu poslali na zadane turnire. Neodgovorno i neozbiljno od strane neizabranih trenera da na kraju kandidatima, roditeljima i trenerima kažu kritriji koji ste dobili više ne važe, to više nije bitno. Mi imamo našeg ‘’stranca’’ umjesto kandidata sa najboljim rezultatom, izmislili smo nove kriterije po kojim će mjesto u reprezentaciji zauzeti onaj ko ima slabije rezultate i plasman. Korektno bi bilo od strane neizabranih trenera Husića i Ristića da su rekli u startu džaba vam trud svirači, mi već znamo ko ide. Ne gubite vrijeme i novac. Da bi se nešto nazvalo sportom moraju postojati jasna pravila, a sportu je uvijek bila mjera rezultat. Ko ima bolji rezultat taj je pobjedio.Sistem ne može funkcionisati bez pravila. Ono što me je najviše zabrinulo je priča o narkomaniji. Moje mišljenje nastalo na osnovu dobijenih informacija vezano za pristunost narkotika među reprezentativcima i sudijskom organizacijom podjelio sam i sa Mladenom Ristićem. Znate li šta mi je rekao ? Isto kao i ostali, To je javna tajna, kad su testovi na doping i nedozvoljene supstance pojedinci iskaču kroz prozor i bježe kao zečevi. Moj apel organima Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine što prije uvesti obavezno testiranje na nedozvoljene supstance kako bi se izborili sa ovom pošasti.

Zbog revanšizma iz razloga što su prethodno javno govorili i ukazivali na određene zloupotrebe u Savezu, svoja saznanja iznosili i u Ministarstvu civilnih poslova BiH i usprotivili paušalnim odlukama neizabranih trenera vezanao za izbor reprezentacije Haris Husić na najprizemniji način pokušava Gzim Nućija i Ibrahima Kolju jednog od najuspješnijih i najtrofejnih trenera u Bosni i Hercegovini diskreditovati na način što izjavljuje da su se nekad bavili ITF tekvondom, prećutivši pritom da je Ibrahim Kolja davne 1987.godine zajedno sa Zvjezdanom Milenkovićem i Abidom Subašićem osnovao tekvondo klub ‘’Mladost’’. To je bio prvi WT klub u Sarajevu a vjerovatno i u Bosni i Hercegovini, takođe je prećutio da je Nući bio jedan od prvih članova tog kluba. Nepobitna činjenica je da se većina ‘’starijih trenera’’ prethodno bavila ITF tekvondom. Takođe na sličan način pokušava diskreditovati Nenada Jerinića i mene ‘’zaboravljajući’’ da se ITF tekvondom bave Aleksandra Kovačević član UO TKDS BiH, Dalibor Kovačević Zamjenik gen.sekretara TKDS BiH, da se član Izvršnog odbora za WT Jevto Đurić bavio ITF tekvondom. Da član Ispitne komisije za polaganje crnih pojaseva u TKDS BiH za WT tekvondo Veso Arežina isto bavio ITF tekvondom, kao i mnogi drugi u Tekvondo savezu Bosne i Hercegovine.

Gzim Nući , Ibrahim Kolja i ja smo djeca Sarajeva, grada koji ima svoj kodeks ponašanja. Albanac, Bošnjak i Srbin kroz odrastanje u Sarajevu naučeni na jednu podjelu, na raju i papke, da karakter i dostojanstvo imaš ili nemaš. Udariš li mi na dostojanstvo udario si mi na sve. Ovo je još jedna i sasvim očita potvrda da nema međunacionalnih podjela u Savezu. Jedina podjela koja ima u Savezu je: na one koji su umislili da je Savez njihovo privatno vlasništvo i na one koji se bore za svoja prava i ravnopravnost.

Na kraju, na nagovor jednog od vodećih ljudi u Tekvondo savezu Federacije BiH protiv mene je krivičnu prijavu podnio bivši Sekretar Tekvondo saveza Republike Srpske, ali ja nisam za razliku od kolega iz Tekvondo saveza BIH digao ‘’dreku i kuknjavu’’ da neko zbog toga ruši Tekvondo savez Republike Srpske. Nadležne institucije neka rade svo posao. Ko god da je kriv treba da odgovara, za svoje postupke spreman sam da snosim odgovornost. Takav odnos očekujem i od kolega iz TKDS F BiH i Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,
Član Predsjedništva TKDS BiH i predsjednik TS RS
Branislav Njegovan


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija