Branitelji iz Livna: Čovićev odlazak na proslavu Dana RS-a čin je veleizdaje

U Livnu je u subotu održana zajednička izvanredna sjednica Vijeća udruge i Nadzornog odbora, Udruge branitelja Domovinskog rata HVO, podružnica Livno, na kojoj su jednoglasno usvojeni zaključci u vezi slavljenja osnutka Republike Srpske.

Za  Republiku Srpsku ističu da je to “Karadžićeva tvorevina, koja je nastala etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka i genocidom nad bošnjačkim narodom u Srebrenici.”

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno oglasila se otvorenim pismom u kojem ističu kako nisu iznenađeni, što je Dragan Čović u statusu “uvaženoga gosta bio na proslavi Republike Srpske, koja je organizirana u znak sjećanja na obilježavanje dana, kada je samozvana skupština srpskog naroda proglasila RS, a kojom su upravljali osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Ratko Mladić, čiji je sin bio poseban gost na svesrpskom derneku u Banja Luci”.

Iz RS-a protjerani deseci tisuća Hrvata i Bošnjaka

Gospodine Čoviću, Vašim odlaskom u Banja Luku na obilježavanje tvorevine koja slavi formiranje srpskog entiteta, koji je nastao etničkim čišćenjem i gdje je ubijeno i protjerano preko 200.000 Hrvata i 350.000 Bošnjaka, počinili ste izdajnički čin prema svome narodu i braniteljima, jer ste nazočili svečanom postrojavanju i dodjeli odličja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici.

loading...

Gospodine Čoviću, vama i vašim sljedbenicama dajemo na znanje, da je osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica zapovijedao oklopnim i topničkim postrojbama prilikom napada na Kupres 06.-10.04.1992. i Livno 13. i 23. 04. 1992., u kojem su poginula 22 hrvatska branitelja, a ranjeno preko 50 naših suboraca na Kupresu, Korićini, Strmici Čelebiću i D.Rujanima kod Livna.

Zbog zločina koje je počinio Slavko Lisica bila podnesena prijava za ratni zločin u Livnu. Klanjati se kao “uvaženi gost” takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima, stoji u pismu koje potpisuje Ivica Padro, predsjednik Udruge.

Branitelji dodaju kako se na neustavnom “velikosrpskom derneku” u režiji Milorada Dodika ne može gradi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Udruga smatra da je to Čovićev i Dodikov smišljeni čin, kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a nije i nikada neće biti glasilo niti jedne političke stranke, pa niti vas Dragane Čoviću, koji ste nacionalne interese hrvatskog naroda podredili osobnim interesima vas i vama bliskih stranačkih osoba, ističu iz livanjske udruge.

Bilo tko iz hrvatske politike ne može ići na “velikosrpski dernek”

Braniteljima je nezamislivo, da bilo tko iz hrvatske politike ide u Banju Luku na “velikosrpski dernek”, jer je RS bila i ostala tvorevina koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, a o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije, stoji dalje u dopisu branitelja iz Livna.

Branitelji ističu kako hrvatske branitelje vrijeđa Čovićevo putovanje na “velikosrpski dernek koji je organizirao Milorad Dodik, a na kojem se slavilo i veličalo osuđenog ratnog zločinca Slavka Lisicu”.

Vrijeđa nas i Vaša objava na Twitteru, jer samo bezuvjetnom osudom i kažnjavanjem osoba koje veličaju osuđene ratne zločince i etničko čišćenje u RS-u, možemo unaprijediti odnose u našoj domovini, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda.

Vaša politika i politika Vašeg istomišljenika Milorada Dodika je štetna i zlonamjerna za sve narode, a posebno za Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH, stoji u pismu za javnost ove udruge.

Traži se očitovanje HNS-a i Vlade RH

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno od Hrvatskog narodnog sabora traži hitno očitovanje, a u svezi ”slavljenja uvaženog gosta Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a na obilježavanju osnutka Karadžićeve tvorevine koja je nastala na genocidu i etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, a posebno, jer je sudjelovao na svečanoj dodjeli odličja”neustrašivom ratniku i borcu za slobodu srpskog naroda“, osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, koji je počinio ratni zločin na Kupresu i Livnu u travnju 1992”.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno javno poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, da osude “uvaženog gosta” Dragana Čovića na svesrpskom derneku u Banja Luci na kojem je dodijeljeno odličje osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici za zločine počinjene u RH, ali i za zločine počinjene na Kupresu i Livnu, jer su se Vlada RH i premijer Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na Općim izborima 2018., stoji u dopisu koji potpisuje Ivica Padro, predsjednik Udruge.

(www.jabuka.tv)

Loading..