Bratić: Podmeću se neistine, entiteti nemaju suverenitet već isključivo država BiH

Zastupnik grupe “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić poručio je na današnjoj sjednici da je predložena “Inicijativa za razgovor o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu” puna netačnih tvrdnji i pogrešnih tumačenja Ustava BiH, te da se radi o očiglednom podmetanju neistina kao vjerodostojnih argumenata.

– Ne postoji državni suverenitet RS-a, niti FBiH. Imamo samo državni suverenitet koji ima isključivo država Bosna i Hercegovina – rekao je Bratić.

Podsjetio je da su oba entiteta nastala Dejtonskim mirovnom sporazumom i da se radi o administrativnim jedinicama unutar Bosne i Hercegovine.

– Ne može se zadržati nešto što nikada niste imali. Entiteti nikada nisu imali državni suverenitet – izjavio je Bratić.

Pojasnio je da Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, već da su tamo nastali samo njeni entiteti.

– Bosna i Hercegovina nije državna zajednica. Bosna i Hercegovina je država koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, sa međuentitetskom linijom između entiteta. Ako se želi razgovarati o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, adresa je isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – naglasio je Bratić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79