Bravo za omladinu: Prave radne akcije kako bi napravili svoje naselje ljepše

Dobrovoljne radne akcije danas su definitivno jedan od društvenih fenomena prošlog vremena, ali je i činjenica da u pojedinim mjestima još ima mladih koji odrastaju uz osjećaj da su učešćem u akciji dali nešto korisno društvu.

Ekipa mladih ljudi okupljena oko Amela Begovića iz Bogušića kod Goražda godinama učestvuje u raznim akcijama koje u konačnici daju velike rezultate u mjestu u kojem žive.

Prije nekoliko godina obnovili su čuveni kiseljak u ovom kraju, nekadašnje poznato izvorište mineralne vode koje je bilo potpuno zaboravljeno, a ovih dana zahvaljujući podršci gradske uprave i UNDP-ija u potpunosti rekonstruisali dionicu puta od sela Bošinj do Kiseljaka. Dio sredstava za projekat koji je koštao više od 42 hiljade maraka izdvojili su i “Prijatelji Bogušića”.

“Glavnu inicijativu vodi naš predsjednik, a mi pomažemo da se to nastavi i da se realizuje potpuno”, kaže Rašid Tanjo, jedan od učesnika akcije.

Hamza Bukva kaže da mu je čast biti učesnik radnih akcija u današnje vrijeme.

“Za mene je to čast jer pomažem svojim mještanima, a put je bio katastrofalan, na svakih desetak ili 15 metara su bile rupe, sad smo sve uradili”, kaže Hamza.

Mještani Bogušića vrlo su aktivni, a rezultati rada su itekako vidljivi. Recept je jednostavan smatra Amel Begović, predsjednik Mjesne zajednice Bogušići.

“Zajedništvo je ključ uspjeha. To je jednostavno naša volja i cilj da uradimo nešto korisno i dajemo sve od sebe. To je neki naš model da ne čekamo da nam neko drugi uradi. Nekoliko puta do sada su rekonstruisane pojedine kraće dionice puta u našoj mjesnoj zajednici, a ovoga puta u potpunosti. To je sastavni dio radova kada je asfalt u pitanju, zbog oštećenja krajeva asfalta da ne bi došlo do toga mi radimo postavljamo bankine da ne bi bilo oštećenja”, kaže Begović.

Ova ekipa je aktivna u akcijama čišćenja, uklanjanja mini divljih deponija i drugim aktivnostima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79