Bravo za profesora: Održao predavanje iz bolničke postelje uz otežano disanje

Profesor Bojan Lalić s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i šef departmana za industrijsko inženjerstvo održao je predavanje svojim studentima, i to iz crvene zone Covid-bolnice Kliničkog centra Vojvodine.

Naravno, predavanje je održano na daljinu, kao što je to, inače, već i postalo uobičajeno na fakultetima, ali ovoga puta, umjesto kućnih uslova, čas je morao biti obavljen iz postelje, piše “Telegraf”.

Profesor, inače, ima srednje težak oblik bolesti, imao je visoku temperaturu i jak kašalj, ali je uspio da izbjegne kiseonik. Sada se polako oporavlja pa nije želio da studente uskrati prvog predavanja na predmetu Strateško upravljanje projektima. Kako kaže, nema boljeg lijeka za jednog profesora od darovanja znanja.

– Mnogo znači ta razmjena energije bez obzira na to što je preko interneta. To su mladi ljudi i traže znanje i red je da im pomognemo. Ako pratimo liniju ozdravljenja, izgubit ćemo cijeli semestar. Važan je ritam, da se predaje iz nedjelje u nedjelju. Kad se napravi termin nadoknade, nije taj kvalitet – kazao je profesor.

Međutim, nije to bio tako lak poduhvat. Ne govorimo o osobi koja je u karantinu, tek malo prehlađena. Predavanje itekako zahtijeva puna pluća, ali profesor Lalić dokaz je da ono ničemu ne vrijedi ako je srce prazno.

– Da budem iskren, jesam se oznojio. Malo sam izašao iz tog fizičkog ritma. Do sada nisam držao predavanja iz bolnice, pošto, ipak, sat i po treba govoriti i treba imati kapacitet pluća, da se nadišem i da sve bude prihvatljivo. Možda sam mogao par dana ranije da se uključim, ali onda bi moj kašalj ometao predavanje. Ali, kada može, zašto da ne, to je iscjeljujuće za nas koji se bavimo tom profesijom – govori profesor.

– Ja sam duboko zahvalan mojim cimerima Mitru i Gojku, što su prihvatili da sat i po budu tihi – kaže profesor.

Sa studentima je i prije predavanja bio u komunikaciji preko online platforme. Na njihovo oduševljenje, zakazao je i predavanje, pa je uz: “Vidimo se sutra”, dobio i želje za ozdravljenje. Ali, kada se kamera upalila, crvena zona više nije bila tema.

– Mi smo kompletnu situaciju tog mog javljanja iz crvene zone stavili u drugi plan, to nije tema da li se ja javljam iz moje kancelarije, od kuće ili iz bolnice, to ne treba da ometa, jer to, onda, skida fokus s toga što pričamo – objašnjava profesor.

On je, inače, u bolnici nešto više od sedam dana, a na putu je ka ozdravljenju. Uskoro bi profesor, ako snimak pluća u nedjelju bude uredu, mogao da nastavi liječenje u kućnim uslovima pa samim tim, naravno, i online predavanja.

Jedna od studentica koja je pratila današnje predavanje je Anđela Renovica.

– Predavanje je trajalo od 12.15 do 13.45 sati. Nažalost, bilo je iz bolnice, ali profesor se stvarno potrudio da ne fali kvaliteta predavanja. Mi smo se svi predstavili, profesor nas je upoznao, predstavio plan rada za ovu godinu i objasnio šta radi jedan strateški menadžer u kompaniji. Slušala sam i ranije njegova predavanja i zaista ovo je izgledalo slično, nisam primetila da je manjkalo kvaliteta. Stvarno, svaka čast na posvećenost – kazala je Anđela.

Inače, za razliku od prošle godine, sada su, kaže, sva predavanja i vježbe organizovani preko jedinstvene platforme Microsoft tims, postoje određeni termini kada se ulazi na predavanja, a studenti koji ne mogu da prisustvuju, mogu da prate i snimljeno predavanje naknadno. Postoji i grupa gdje studenti i profesor razmjenjuju informacije 24 sata.

– Moram da kažem, što se tiče našeg fakulteta, ja sam apsolutno zadovoljna, nisam primijetila pad kvaliteta nastave, sve što mi treba od znanja, dobijam. Voljela bih da se malo više kolege uključe s kamerama. Svi smo u svojim domovima i komforno nam je. Mislim da je nekim ljudima komfornije da učestvuju od kuće u razgovoru – kazala je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79