Brčaku koji je ostavio predoziranog prijatelja da umre prijeti 10 godina robije

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Mrkonjića (40) zbog sumnje da je trećim osobama omogućio uživanje heroina, usljed čega je jedna od njih preminula.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Mrkonjić je optužen za krivično djelo omogućavanja uživanja opojnih droga, s naročito teškim posljedicama.

Mrkonjiću je stavljeno na teret da je 10. marta tekuće godine u porodičnom stanu u Brčkom, nakon što ih je tu pozvao, omogućio dvjema osobama da konzumiraju opojnu drogu heroin, znajući da njeno konzumiranje može ozbiljno ugroziti zdravlje osobe koja je koristi.

Usljed prekomjernog konzumiranja ove opojne droge, te je noći poslije ponoći nastupila smrt njegovog prijatelja B. B. iz Bosanskog Šamca.

Kako je navedeno u optužnici, žrtvi je droga ubrizgavana intravenski i kroz dišne puteve, što je dovelo do opće višekrvnosti svih tkiva i organa.

“I pored naglog ugrožavanja zdravlja B., a potom i nastupanja smrti žrtve, optuženi je zajedno s drugim konzumentom pobjegao iz stana, nikoga ne obavijestivši o tome i ne pozvavši ni policiju, niti hitnu službu”, navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom koji je potvrdio optužnicu, Mrkonjić je optužen za krivično djelo omogućavanja uživanja opojnih droga, kojim su prouzrokovane naročito teške posljedice.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

“Podizanjem optužnice protiv Mrkonjića, Tužilaštvo u saradnji s policijom i drugim nadležnim institucijama, nastavlja procesuiranje teških krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga na ovom području”, naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79