Brčanka optužena da je pripremala fiktivno glasanje na izborima iz inozemstva

Broj osumnjičenih za pokušaj izborne prevare na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Brčkom raste, a posljednja optužnica podignuta je protiv 33-godišnje Dragane Ostojić. U međuvremenu jedna osoba je već pravosnažno osuđena na zatvorsku kaznu.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Dragane Ostojić iz tog grada Brčkog zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremala izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Ona je optužena da je pribavljanjem identifikacionih dokumenata i ličnih podataka većeg broja osoba radi njihovog prijavljivanja za glasanje izvan BiH stvarala uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva.

“Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je Ostojić da je putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju, pribavila fotografije ličnih i putnih isprava od većeg broja njoj poznatih osoba s prebivalištem u distriktu Brčko, koje je zatim pohranila u memoriju svog mobilnog telefona. Nakon toga su tokom mjeseca augusta 2020. godine, identifikacioni dokumenti petoro osoba bez njihovog znanja i saglasnosti, u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su te osobe registrirane za glasanje”, navodi se u optužnici.

Ostojić se tereti da je to učinila u namjeri da se pribavi veći broj glasova za kandidate jedne političke stranke za zastupnike u Skupštini Distrikta glasanjem izvan BiH u ime prijavljenih lica.

Kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, po okončanju istrage, protiv Ostojić je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena, optužnica za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela.

Podsjetimo, nedavno je zbog pripremanja prevare pri glasanju optužen Slavko Blažević, a na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno je osuđen Stojan Bavarčić. Pred Tužilaštvom Distrikta vodi se još istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79