Brčko dobilo laboratoriju za testiranje na koronavirus

Građani Brčko distrikta od ponedjeljka će brže dobijati rezultate testova na koronavirus, s obzirom na to da je u ovaj dio Bosne i Hercegove stigla laboratorija za molekularnu analizu briseva.

Brčko distrikt je epidemiju koronavirusa dočekao bez laboratorije u kojoj bi se vršilo testiranje briseva osoba na SARS-CoV-2. Zbog toga je ovaj posao obavljan u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te se nerijetko zbog problema u vezi s epidemijom u Tuzlanskom kantonu dešavalo da Brčaci na rezutate testova čekaju po nekoliko dana. Međutim, od ponedjeljka će i građani Brčko distrikta jednostavnije dolaziti do svojih rezultata, s obzirom na to da je jučer stigla oprema za laboratoriju koja se koristi u svrhu obrade briseva PCR metodom.

Na prostoru Brčkog postoje i dva aparata za obavljanje takozvanih zatvorenih PCR testiranja, međutim, problem je nabavka testova.

Ukupno su do danas zabilježene 173 SARS-CoV-2 pozitivne osobe u Brčkom, a trenutno je 127 aktivnih slučajeva. Zabrinjavajuće je i da se među njima nalaze zdravstveni radnici.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo, Anđa Nikolić, na kraju je upozorila da na prostoru Brčkog postoji velika mogućnost daljnjeg širenja infekcije virusom, a to je moguće spriječiti jedino pridržavanjem propisanih mjera – nošenje maske, fizička distanca i redovno pranje ruku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79