Brčko: Jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih u pravosuđu

Stotinu zaposlenih u pravosuđu Brčko distrikta iz najnižih platnih razreda danas je održalo jednočasovni štrajk upozorenja tražeći od nadležnih u Distriktu da im se povećaju plate.

Član Štrajkačkog odbora Samir Tursunović rekao je da je jedan od glavnih zahtjeva da se plate zaposlenih sa platnim razredima od jedan do pet povećaju za stopu inflacije.

Tursunović je naveo da zaposleni traže i isplatu jednokratne novčane pomoći, kao i usvajanje opšteg kolektivnog ugovora koji jedino ne postoji u Brčko distriktu.

“Zbog negativnih reagovanja na društvenih mrežama zbog našeg štrajka moram da napomenem da se plate zaposlenih sa platnim razredima od jedan do pet kreću od 640 KM do 1.040 KM, što nije dovoljno za život usljed sve veće inflacije i pogoršanja ekonomske situacije”, rekao je Tursunović novinarima.

On je naveo da su zahtjeve za povećanje plata prošle godine slali i Pravosudnoj komisiji i Skupštini distrikta, kao i gradonačelniku Brčkog, ali da odgovor nisu dobili zbog čega su se i odlučili za jednočasovni štrajk upozorenja.

U saopštenju Pravosudne komisije Brčko distrikta nakon vanredne sjednice navedeno je da su razmotrili odluku o stupanju u štrajk upozorenja grupe radnika pravosudnih institucija, te da će o njihovim zahtjevima obavijestiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti distrikta od kojih će tražiti da se hitno sastanu sa rukovodiocima pravosudnih institucija u distriktu.

Stručna služba Pravosudne komisije Brčko distrikta biće zadužena da pristupi izradi nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta.

Pravosudna komisija pozvaće učesnike štrajka da sve aktivnosti preduzimaju u skladu sa relevantnim odredbama zakona o štrajku, o radu i o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta, navedeno je u saopštenju brčanske Pravosudne komisije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79