Brčko nabavilo vakcine prije Vlade FBiH, sad ih kritikuju jer su ih skupo platili: ‘A koliko košta jedan život koji izgubimo?’

Građani svakodnevno strahuju od novih sojeva koronavirusa, ali vakcina prema svemu sudeći nema ni na vidiku. Dakle, u Federaciji BiH nije nabavljena niti jednu dozu vakcine, još uvijek smo oslonjeni na sadake drugih zemalja. Svakako da donacije koje nam stižu nisu dovoljne za masovnu imunizaciju građana.

Direktna nabavka vakcina

S obzirom da mjesecima unazad slušamo lažna obećanja, Brčko distrikt se odlučilo da samostalno nabavi vakcine. Naime, Brčko distrikt je uspio 20.000 doza vakcina putem direktne nabavke.

Riječ je o Sinofarm vakcinama koje su stigle jučer i za njih je izdvojeno oko 1.170.000 maraka sa PDV-om iz budžetskog novca i one su jučer i stigle. Ovu informaciju je za Raport potvrdio i Sead Šadić, šef odjela za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta.

Kako nam je pojasnio na ovaj korak su se odlučili jer donacije koje su stizale nisu bile dovoljne.

“Mnogi su prokomentirali kako je cijena visoka, ali u ovu cijenu je uračunat transport, hladni lanac i sve što ide u sklopu toga. Brčko distrikt se odlučio za onoliko vakcina koliko im je potrebno. Mi bi najviše voljeli da nam ne treba da uopšte ne nabavljamo vakcine, ali u ovom trenutku smo se opredjelili da nam je zaštita stanovništva prioritet. Na cijenu nismo mogli da utičemo, ali bitno je istaknuti da su u ovu cijenu uračuniti svi troškovi”, istaknuo je za naš portal Šadić.

Međutim, ono što je najbitnije, kako kaže, jeste život ljudi a ne cijena vakcina.

“Mislim da je besmisleno raspravljati o cijeni. Koliko košta život nekog koga možemo izgubiti ili je bitnije koliko košta cijena vakcina?”, istaknuo je Šadić.

Otkrio nam je da su aktivnost pokrenuli 25. januara te da su prvo išli prema tome koliko im treba vakcina pored COVAX-a u skladu sa planom imunizacije i operativnim planom.

“Došli smo do toga da nam je potrebno 48 hiljada doza. A na osnovu iskazanih potreba građana kroz anketu to su bile Pfizer vakcine, Sinofarm i Sputnik V. Iskreno bilo smo ubjeđeni da će kroz COVAX mehanizam biti isporučene pretežno Pfizer vakcine. Kroz COVAX mehanizam treba da dobijemo 32 hiljade doza. Uputili smo dopis veleprometnicima i tek 1.aprila se javila Krajina Group sa svojom ponudom i planom isporuke”, kazao nam je Šadić.

Ni vakcina ni ugovora

Sredstva za nabavku vakcina obezbjeđena su u sredstvima rezerva, a o tome je potom informisana i Skupština koja je dala podršku Vladi da ide u ovaj proces.

“Iskreno, niko nije vjerovao da će Brčko distrikt nabaviti vakcine koje su jedna od najbitnijih trenutno stvari. Očekujemo još da od velike donacije SAD dobijemo 2.5 posto vakcina od 500 hiljada. Kada se sve ovo zbroji ne vidimo potrebu za dodatnom nabavkom vakcina. Ne bi se usuđivali da pokrećemo dodatne pregovore i veće količine”, zaključio je on za naš portal.

Dakle, dok Brčko distrikt čini sve kako građani bili sigurnu u Federaciji još uvijek ovisimo o lažnim obećanjima. Pa tako napomenimo, samo nekoliko izjava u posljednih nekoliko mjeseci premijera Fadila Novalića o vakcinama. Naravno, ništa još uvijek nije ispunjeno.

U martu mjesecu, tačnije 11.marta Novalić je najavio kupovinu ruskih vakcina po cijeni od 17 eura. Onda krajem mjeseca, 29.marta Novalić je potpisao pismo namjere za kupovinu 500 hiljada doza kineskog Sinopharma. Mjesecima nakon, ponovo obećanje Novalića, u junu mjesecu da potpisuje ugovor s Pfizerom za milion vakcina. No, ni vakcina ni ugovora. Posljednja informacije jeste da je Vlada FBiH potpisla ugovor s kineskim proizvođačem, ali one još uvijek nisu isporučene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79