Brisanje sadržaja na bosanskom jeziku: Kako nacionalisti vrše reviziju historije na Wikipediji

Pitanje manipulacije sadržajem na bosanskom jeziku na Wikipediji već nekoliko mjeseci izaziva brojne polemike unutar naučne zajednice.

Grupa bosanskohercegovačkih profesora i politologa u martu je pokrenula akciju u kojoj je cilj bio proširiti i obogatiti sadržaj stranice na bosanskom jeziku na Wikipediji. Međutim, nakon pokretanja akcije, uočeni su i prvi problemi koji jasno pokazuju da sve činjenice i naučno bazirani podaci nemaju ravnopravan tretman na Wikipediji.Ovom problemu posvetila se i Al Jazeera koja se također osvrnula na manipulaciju sadržajem.

“Kako su historičari i politolozi počeli dodavati zapise o historiji Bosne i Hercegovine koristeći vjerodostojne akademske izvore, brzo se otkrilo da su administratori Wikipedije obrisali veliki dio njihovog rada – ponekad i u roku nekoliko sekundi”, piše Al Jazeera Balkans.

Brisanje sadržaja i nametanje identiteta

Problem brisanja sadržaja na bosanskom jeziku je pitanje o kojem je portal Klix.ba pisao u junu gdje je jasno ukazano na zloupotrebe ovlasti administratora Wikipedije koji su uporno negirali bosanskohercegovački nacionalni identitet i naglašavali druge nacionalne identitete za državljane Bosne i Hercegovine.

Administratori su svjesno nametali etničke pojmove tamo gdje su nacionalni trebali dominirati tako svjesno stvarajući identitetsku konfuziju kod čitaoca. Sva ta praksa umnogome je refleksija etničke podijeljenosti i političke situacije u našoj zemlji. Osim toga, često se na istoj mogu naći neka štetna stanovišta hrvatske i srpske historiografije o pitanju bosanske historije, gdje se naša prošlost nastoji prikazati kao dominantno “srpska” ili “hrvatska”.

o je potvrdio i historičar Jahja Muhasilović, koji je pratio projekat Wikipedia, te potvrdio da su postojeći administratori u više navrata bez ikakvog objašnjenja brisali tekstove koji su sa naučne tačke gledišta dokazani, prvenstveno po pitanju historiografije i terminologije.

Za Al Jazeeru, Muhasilović je rekao kako se izmjene upravo najviše mogu primijetiti kod prikazivanja nacionalnog opredjeljenja određenih historijskih ličnosti.

“To je apsurdno, vaša nacionalnost ne može biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat ukoliko ste iz BiH. Nacionalnost ide uz pasoš i zbog toga tu treba stajati pojam Bosanac”, kaže Muhasilović.

Grupa akademika koja je uočiola ovakve anomalije kaže da se radi o “sistematskoj antibosanskoj propagandi” koja se koristi za “diskreditaciju bosanske historije i identiteta”.

“Kasnije, kada smo analizirali njihova uređivanja, vidjeli smo da oni forsiraju hrvatski nacionalizam putem stranice bosanske Wikipedije”, rekao je Muhasilović.

Šta kaže Wikipedia?

Povodom cijelog slučaja, oglasila se i glasnogovornica Fondacije Wikimedia Samantha Lien koja je za Al Jazeeru izjavila da će zabrinutost akademika biti podijeljena s volonterima na bosanskoj Wikipediji radi njihove procjene cijelog slučaja.

“Volonteri će procijeniti potencijalne probleme i utvrditi jesu li potrebne mjere za njihovo rješavanje – na primjer, postavljanjem upozorenja ili blokada”, rekla je.

Muhasilović ističe kako su profesori kontaktirali administratori i naglasili kako nemaju loše namjere već da žele da činjenicama obogate sadržaj na bosanskom jeziku.

Wikipedia - izvor znanja ili izvor propagande? (Foto: EPA-EFE)
Wikipedia – izvor znanja ili izvor propagande? (Foto: EPA-EFE)

“Objasnili smo administratorima da nismo grupa sa lošim namjerama. Imamo diplome iz historije, političkih nauka i željeli bismo doprinijeti Wikipediji na bosanskom jeziku jer je ona najmanje opsežna u regionu u smislu sadržaja”, rekao je Muhasilović za Al Jazeeru.

Da evidentno postoje manipulacije pokazuje i izvještaj gdje je ukazano na brojne nepravilnosti.

“U slučaju Wikipedije na hrvatskom jeziku, članci pogođeni historijskim revizionizmom i manipulacijom činjenicama bili su na mreži i utjecali na javnu sferu više od desetljeća”, navodi se.

To je, kako su naveli, dovelo do dubokog iskrivljavanja sadržaja u stotinama članaka jer je grupa projekat pretvorila u izvor propagande.

Historijske činjeni dobijaju drugu dimenziju na Wikipediji (Foto: E. M./Klix.ba)
Historijske činjeni dobijaju drugu dimenziju na Wikipediji (Foto: E. M./Klix.ba)

Istraga je također otkrila da su administratori vjerovali da je svrha Wikipedije na hrvatskom jeziku “namijenjena nacionalnoj državi Hrvatskoj i stoga bi trebala odražavati konzervativna, patriotska gledišta”.

Organizirana kampanja dezinformacija

U izvještaju Wikimedije navodi se organizovana kampanja dezinformacija, gdje su saopćili da je u čitavom spektru bosansko-hrvatsko-srpskog jezika prisutno sistematsko iskrivljavanje činjenica o ratnim zločincima koje je osudio Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju.

“Članci osuđenih hrvatskih i srpskih ratnih zločinaca, poput Slobodana Praljka i Ratka Mladića , prikazani su pozitivno”, navodi se.

Na kraju razgovora za Al Jazeeru, Muhasilović je poručio kako su mladi upravo putem Wikipedije izloženi nacionalističkom narativu.

“Wikipedia je ispolitizirana do te mjere da su djeca izložena lažnim podacima o svojoj historiji, politici i drugim ljudima”, rekao je historičar Jahja Muhasilović za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79