Brisel dao signal bh. vlastima da konačno uzmu 250 miliona eura

Delagacije Evropske unije (EU) odgovorila je bh. vlastima na primjedbama koje su dostavljene krajem jula na tekst memoranduma i sporazuma o makroekonomskoj pomoći u iznosu od 250 miliona eura.

Kako saznajemo, EU je otkočila proces pregovora s bh. institucijama kako bi bili nastavljeni, ali je na bh. vlastima da sada dogovore i usaglase raspodjelu ovog novca, tačnije na entitetima i Brčko Distriktu.

Primjedbe su uputili entiteti i Brčko Distrik, koji traži da im se, umjesto jedan posto, dodijeli dva posto pomoći. Prema informacijama „Avaza“, raspodjela pomoći od EU zamišljena jei kao ona od MMF-a, po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko Distriktu jedan posto.

Ali, zbog tromosti bh. vlasti, neusklađenosti, ovaj novac još nikada nije postao operativan, a namijenjen je pomoći državama u vrijeme pandemije koronavirusa i već je skoro pa isplaniran u budžetima.

BiH nije bila na spisku Evropske komisije koja je u avgustu objelodanila kako je dogovorila sa osam partnera memorandume o razumijevanju i to sa Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom jer je tada RS kočio pregovore.

Iako je bh. ekonomija u padu, iz RS su željeli da se država BiH izbaci iz memoranduma, kako bi oni, kao entitet, bili vidljivi prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79