Brisel sačinio listu, ovo je pet bh. evropskih ambasadora

Evropska komisija odabrala je šezdeset mladih s prostora zapadnog Balkana za mlade evropske ambasadore (YEA). Njihov osnovni zadatak će biti, kako su naveli iz Komisije, dijeljenje i promocija vrijednosti Evropske unije.

Izabrani su u glasanju više od 80.000 ljudi, a u konkurenciji je bilo 400 kandidata.

Važna inicijativa
Inicijativa YEA dio je Programa regionalne komunikacije Evropske unije za zapadni Balkan pokrenutog početkom godine.

– Ova inicijativa vrlo je važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regiji smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promjena u njihovim zemljama – kazala je Mirijam Feran (Myriam Ferran), direktorica u Generalnoj upravi Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Iz naše zemlje izabrano je pet mladih uspješnih ljudi. Adi Softić jedan je od bh. ambasadora. Diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Univerzitetu u Bakingemu. Bio je jedina osoba iz naše zemlje koja je bila uključena u projekt pop zvijezde Madone “Umjetnost za slobodu”.

Osnovao je projekt “Ex Files Maglaj” putem kojeg je, zajedno s prijateljima, prikupio fotografije o velikim poplavama 2014. godine.

Na listi je i Amina Maslo, koja studira u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Studiranje, rad i volontiranje, kako u mojoj zemlji tako i u inozemstvu, ulili su mi želju za nastavkom razmjene ideja i provedbe projekata na lokalnom i međunarodnom nivou – navela je Maslo.

Strani projekti
Armin Poljak iz Sanskog Mosta također je bh. ambasador. Ovaj student političkih nauka u Sarajevu veliki je aktivista, a bio je dio sarajevskog pokreta “Inicijativa mladih za ljudska prava”.

I studentica “Burch“ univerziteta Nejra Gurbeta iz Sarajeva pridružila se timu mladih ambasadora. Učestvovala je u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, čiji je cilj jačanje volonterizma.

Tarik Bičo iz Sarajeva diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti, na Odsjeku za produkciju i menadžment.

– Trenutno radim na diplomskom filmu. Dugoročno, namjeravam okupiti najbolje kreativne umove u BiH kako bih stvorio platformu, zajedno s pojedincima iz ovog dijela Evrope koji razumiju koncept novih medija i novih estetskih pristupa videu – naveo je u biografiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79