Brisel spasio piletinu i jaja iz BiH

Iako je Bosna i Hercegovina do danas trebalo da izvrši testiranja peradi na Newcastle oboljenje i aviarnu influencu, te da o nalazima obavijesti Evropsku uniju, taj rok je prolongiran jer institucije koje su bile nadležne da za taj posao to nisu odradile.

Naime, kako kažu bh. peradari, EU je izašla u susret BiH, jer da nije prolongirala rok, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući “Agreks”, “Brovis”, “Madi”, “Ovako” i “Perutninu Ptuj”, ostali bi bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH, za “Nezavisne” ističe da još nije ispunjen uslov prema Evropskoj uniji,  odnosno da nisu urađena potrebna testiranja peradi u BiH, koja se sprovede jednom godišnje.

“Nađeno je neko kompromisno rješenje gdje je produžen rok za dostavu testiranja. Tako je Evropa napravila ustupak BiH”, ističe Jabandžić i dodaje da  Savjet ministra BiH trenutno radi na sistemskom rješavanju.

“Testiranje na bolesti je trebalo da izvrši Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske ‘Vaso Butozan’, ali budući da to nisu uradili, vjerovatno će se dodijeliti neke nove referentne laboratorije”, dodaje Jabandžić.

Kako kaže, problem je nastao jer nisu obezbijeđena sredstva koja je trebao da budu uplaćena tim institucijama kako bi sprovele testiranje.

“Ono što je jako bitno jeste da imamo informacije da neće doći do obustave izvoza piletine i svježih konzumnih jaja na tržište EU”, kazao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kazao je za “Nezavisne” da su dobili potvrdu od nadležnih institucija da neće doći do obustave izvoza industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

“Upozoravali smo naše vlasti na neophodnost ispunjavanja svih propisanih uslova koji su im zadati. Dobili smo potvrdu od nadležnih da će institucije uraditi ono što je od njih zahtijevano i da izvoz u EU neće biti obustavljen”, kazao je Miličić. 

Prema njegovim riječima, do problema je došlo jer nisu precizno bile definisane nadležnosti i obaveze nosioca testiranja.

“Veterinarski ured BiH identifikovao je Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske kao institucije sertifikovane za sprovođenje testiranja, ali nije dogovorio uslove pod kojima bi se takvo testiranje sprovodilo i tu je došlo do zastoja. Rekao bih da je to tipičan primjer bh. organizacije, jer su se obaveze prebacivale sa jednih na druge”, kazao je Miličić.

Dodaje da su dobili uvjerenje od Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da će iznaći rješenje da peradari u BiH više ne dolaze u ovakve situacije. Kako kaže, da se nije desio ovakav scenario da je prolongiran rok za potrebna testiranja, BiH bi doživjela ogromnu štetu.

“Prije svega to bi bio fijasko institucija, odnosno da organi vlasti prokockaju teški rad svih naših firmi. Mogla se i izgubiti prilika da naši proizvođači budu prisutni na tržištu EU”, zaključio je Miličić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79