Britanci odgovorili Dodiku: “Entiteti nemaju nadležnost donositi odluke umjesto države”

I iz britanske ambasade u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska ambasada u BiH se oglasila kratkim saopćenjem na svom zvaničnom Facebook nalogu.

“Sve eratičnije odluke predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, štete interesima i reputaciji Republike Srpske. Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje”, stoji u saopćenju Ambasade.

Oglasili se Amerikanci: “Ovo je još jedan korak niz opasni put koji je Dodik odbarao”

Nešto ranije o ovome su se oglasili iz Ambasade SAD-a u BiH rekavši “ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine”.

“To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavit ćemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina”, navode iz Ambasade.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da ovaj entitet prekida svaki kontakt sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH.

Dodik je ovo uradio, kako kaže, kao odgovor onima koji su spremni da “bacaju osiromašeni uranijum”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79