Britanski forenzičar: Lanine povrede možda nisu nastale uslijed napada druge osobe

Istraga tragične i misteriozne smrti Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja traje već 13 mjeseci, u posljednje vrijeme okrenuta je mogućnosti da djevojka možda nije ubijena, saznaju “Nezavisne“.

Kako nezvanično saznajemo, britanski patolog iz Glasgowa John Clark ukazao je da povrede Bijedićeve možda nisu nastale napadom druge osobe.

Patolog Clark je forenzički vještak sa Univerziteta u Glasgowu i njega je za istragu ovog slučaja angažovalo Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona.

“Tužilaštvo je izdalo naredbu da vješak Clark sačini mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu stradale djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza. On to još nije završio, tako da ne možemo govoriti detalje”, rekao je Josip Aničić, tužilac.

Istakao je da vještak svakako neće iznositi kvalifikaciju krivičnog djela u ovom slučaju.

Aničić nije mogao da kaže koje istražne radnje će biti preduzete nakon što vještak Clark dostavi svoj nalaz i mišljenje, a potvrdio je da se još čekaju rezultati vještaka psihologa. Taj nalaz, saznajemo, biće sačinjen, između ostalog, i na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.

Tijelo Bijedićeve pronađeno je 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci, kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Obdukcija, koju je uradio Dražen Damjanjuk, pokazala je da je djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79