Brnabić: Tu sam za šta god bude trebalo da region bude stabilniji, ali u Potočare neću

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obratila se novinarima nakon današnjeg zasjedanja šefova delegacija SEECP-a na Jahorini. Ona je kazala da bez stabilnog regiona nema ni stabilnih zemalja, ističući važnost saradnje i generalno regionalne povezanosti.

Brnabić je istakla da je važno otkloniti negativne stvari i nastaviti pozitivnu regionalnu saradnju, a kao primjer navela je potpisivanje sporazuma koji se odnosi na roming i uspostavljanje stalnog sjedišta Transportne zajednice u Beogradu. Također, istakla je i važnost gradnje putne infrastrukture koja spaja region i potrebu saradnje na takvim projektima.

Kao negativne pojave u regionu Brnabić je navela takse koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji na robu iz ove dvije zemlje, zbog čega su evidentne ogromne posljedice.

– To ima posljedice na ukupnu trgovinu u regionu. Godina 2019. prva je u kojoj imamo pad. Te takse dovele su do nepovjerenja u regionu – kazala je Brnabić.

Izrazila je žaljenje što predstavnici Prištine nisu bili danas u Sarajevu, ističući da se Srbija zalaže za dijalog.

– Srbija je u potpunosti opredijeljena za daljnje unapređivanje saradnje, a ne uvođenje kontramjera. Nastavit ćemo raditi na bilateralnim ugovorima – rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara o čemu će ovisiti prisustvovanje Beograda u Prištini kada Kosovo preuzme predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, Brnabić je kazala da je Srbija uprkos provokacijama ostala posvećena saradnji, podsjećajući na to da je Srbija nastavila prisustvovati sastancima CEFTA-e.

Ona je rekla da dok god se poštuje regionalni sporazum, što se tiče Srbije, neće biti nikakvih problema.

Brnabić je prokomentirala i svoju današnju reakciju na izlaganje predsjednika Albanije Ilira Mete, ocijenivši da ona nije bila oštra, “nego iskrena”.

– Ako vi držite govore i nekoliko puta spomenete takozvanu Republiku Kosovo i da mi moramo priznati Republiku Kosovo, to je u suprotnosti sa mnogo nas koji učestvujemo na skupu o saradnji. Možda za neke to jeste realnost, ali za nas nije realnost, kao ni za domaćina, odnosno BiH, niti UN, i 50 posto stanovnika svijeta – rekla je Brnabić.

Kako kaže, potrebno je razgovarati o saradnji, a ne služiti se političkim pamfletima od kojih političari imaju samo korist u zemljama.

Upitana hoće li, s obzirom na to da govori o saradnji, za dva dana u Potočare na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima, Brnabić je izbjegla stravičan pokolj u Srebrenici, o kojem postoje i međunarodne presude, nazvati njegovim pravim imenom – genocidom, kao što je izbjegla i agresiju na BiH nazvati agresijom.

– Upućujem najdublje saučešće svim žrtvama sukoba u BiH, a svakako u Srebrenicu. Nisam pozvana u Potočare i neću ići. Ne daje dobru ni poruku što je Aleksandar Vučić napadnut u Potočarima, a niko nije odgovarao za to. Tu sam za šta god bude trebalo da region bude stabilniji – kazala je Brnabić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79