Brodovi sa žitom plove uprkos povlačenju Rusije iz sporazuma

Brodovi sa žitom plove uprkos povlačenju Rusije iz sporazuma


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja nastaviti izvoziti žitarice iz svojih crnomorskih luka u okviru dogovora sklopljenog pod okriljem UN-a, uprkos povlačenju Rusije iz sporazuma, jer taj izvoz nudi stabilnost za svjetska tržišta hrane.

Rusija je objavila u subotu kako je suspendirala sporazum sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske o slobodnom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

S naše strane, mi nastavljamo s inicijativom za žitarice jer razumijemo što nudimo svijetu. Nudimo stabilnost na tržištu proizvodnje hrane – rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom Petrom Fialom nakon sastanka.
Zelenski je rekao kako vjeruje da je Rusija napustila sporazum uprkos tome što je Moskva rekla kako je samo “suspendirala” svoje učešće.

To znači da je Rusija ta koja krši sporazum. Nadajmo se da će naši partneri uspjeti smiriti rusku retoriku – rekao je Zelenski.

Rusija je u ponedjeljak poručila kako je “neprihvatljivo” da brodovi prolaze kroz crnomorski sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za “vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije”.

Zelenski je također skrenuo pažnju na dokument koji je potpisao s češkim premijerom kako bi se povećala saradnja s ciljem postizanja standarda potrebnih Ukrajini za osiguranje članstva u NATO-u.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija