Broj nezaposlenih mladih osoba smanjen u svim kantonima

U analizi nedavno objavljenim podacima iz Federacije Bosne i Hercegovine, zabilježeno je značajno smanjenje broja nezaposlenih mladih osoba tokom prošle godine u poređenju s ranijim četverogodišnjim prosjekom.

Prema podacima dokumenta “Makroekonomski pokazatelji po kantonima Federacije BiH”, broj nezaposlenih mladih osoba (između 15 i 24 godine) smanjen je u svim kantonima Federacije BiH. Najznačajnije smanjenje zabilježeno je u Posavskom kantonu, gdje je prosječan broj nezaposlenih mladih osoba smanjen za 17,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Osim što se bilježi smanjenje nezaposlenosti mladih u prošloj godini, analize također pokazuju da se broj nezaposlenih mladih osoba kontinuirano smanjuje tokom četverogodišnjeg razdoblja od 2018. do 2022. godine. Prosjek godišnjeg smanjenja iznosi 9,6%, što ukazuje na postojan i stabilan trend.

U Tuzlanskom kantonu, prosječan broj nezaposlenih mladih osoba tokom 2022. godine smanjen je za 9,3%. Udio nezaposlenih mladih osoba u ukupnoj nezaposlenosti iznosio je 12,5%.

Zeničko-dobojskom kantonu broj nezaposlenih mladih osoba smanjen je za impresivnih 19,6% u 2022. godini. Udio nezaposlenih mladih osoba u ukupnoj nezaposlenosti iznosio je 11,2%.

Srednjobosanski kanton također bilježi značajno smanjenje nezaposlenih mladih osoba, s prosječnim godišnjim smanjenjem od 11,7%.

Analize također ukazuju na smanjenje broja nezaposlenih mladih žena u regiji. Primjera radi, u Tuzlanskom kantonu broj nezaposlenih mladih žena smanjen je za 8,4%, dok je u Zeničko-dobojskom kantonz taj broj smanjen za 20,2%.

Smanjenje nezaposlenosti mladih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine pozitivan je znak za budućnost. Kontinuirani trend smanjenja tokom četverogodišnjeg razdoblja sugerira da su poduzeti koraci kako bi se poboljšala zapošljivost mladih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79