Broj oboljelih od morbila raste u Republici Srpskoj

Broj slučajeva morbila u Republici Srpskoj nastavlja rasti, s petkom kao danom kada je prijavljeno ukupno 30 novih slučajeva oboljelih od ove zarazne bolesti.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obavijestio je da je najveći broj prijavljenih slučajeva zabilježen u gradovima Banja Luci i Bijeljini, gdje je svaki zabilježio po 14 novih oboljelih.

Također, u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru prijavljena su po jedan slučaj zaraze.

Prema navodima Instituta, najveći broj oboljelih pripada uzrastu od jedne do četiri godine, pri čemu je čak 11 mališana zaraženo ovom bolešću. Među oboljelima su također dvije bebe mlađe od godinu dana.

Nadležni iz Instituta za javno zdravstvo RS-a istaknuli su da su domovi zdravlja u Republici Srpskoj opremljeni MRP vakcinom, koje je jedini efikasan način zaštite od ospica. Stoga se i dalje apelira na roditelje da vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom kako bi ih zaštitili od ove zarazne bolesti.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, osip po koži, kašalj i curenje nosa. Važno je da roditelji budu svjesni ovih simptoma i da odmah reagiraju te se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama ukoliko primijete bilo koji od njih kod svoje djece.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79