Broj pasa lutalica u porastu u Zavidovićima: Dolaze li iz drugih općina?

Iako je udruženje ‘’Životinjsko carstvo-Arma’’ aktivno počelo sa radom, po ulicama Zavidovića primjetan je sve veći broj pasa lutalica. Kako saznajemo, pojedinci iz drugih općina dovoze pse lutalice i ostavljaju ih po ulicama širom grada.

Armin Imamović – Arma, predsjednik udruženja ‘’Životinjsko carstvo – Arma’’, uložio je maksimum kako bi riješio višegodišnji problem na području općine Zavidovići – humano zbrinjavanje i uklanjanje pasa lutalica.

Prema riječima Imamovića, situacija u Zavidovićima po pitanju sve većeg broja novih pasa lutalica je alarmantna, piše Zdici.info.

-Svakodnevno se primjeti sve veći broj pasa lutalica, a posebno od kako je sa radom počeo azil za pse u našem gradu. Na ulicama imamo 30-50 novih lutalica, koje pojedinci iz drugih općina dovoze i ostavljaju – priča Imamović za Zdici.info

Psi su nepoznati, često i agresivni

Imamović apeluje na susjedne općine Banoviće, Maglaj i Žepče na maksimalnu saradnju.

-Moji ljudi na terenu su iscrpljeni jer rade danonoćno. Psi su nepoznati, čak laju na prolaznike. Apelujem na saradnju i hitno otvaranje javnog poziva za zbrinjavanje pasa lutalica u susjednim općinama. Ukoliko se to ne desi, bit ću primoran kao predsjednik udruženja, da preduzmem mjere vraćanja pasa u susjedne općine odakle ih pojedinci dovoze i ostavljaju u Zavidoviće – poručuje Imamović.

Jedno od najmodernijih prihvatilišta za pse lutalice u BiH

Imamović posjeduje jedno od najmodernijih prihvatilišta za pse lutalice u Bosni i Hercegovini.

Radi se o prihvatilištu – azilu koje je izgrađeno u skladu s važećim propisima te je jedno od najuređenijih u Bosni i Hercegovini. Kapacitet prihvatilišta – azila za pse je 150 pasa, a izgrađen je na parceli veličine 11 duluma što je zadovoljavajuće po svim standardima. Prihvatilište – azil je ograđeno ogradom koja onemogućava izlazak životinja a udaljeno je od urbanog dijela općine oko 20 kilometara te kao takvo neće smetati niti ugrožavati sigurnost građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79