Broj stradalih u poplavama u Jablanici i Konjicu povećan: Potraga za nestalima u toku

Broj stradalih u poplavama u Jablanici i Konjicu povećan: Potraga za nestalima u toku


Broj smrtno stradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Jablanicu i Konjic porastao je na 18, dok se za još sedam osoba traga, saopštila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema zvaničnim podacima, u Jablanici je život izgubilo 16 osoba, dok su dvije osobe nastradale u Konjicu. Jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Potraga za nestalim osobama je u punom jeku – tri osobe se traže u Konjicu, dok se u Jablanici traga za još četvoro nestalih. U akcijama spašavanja, uz domaće spasilačke timove, sudjeluju ekipe iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Turske. Prioritet spasilačkih ekipa je što brže lociranje i spašavanje nestalih.

Na području Neretvice, kod Konjica, stanovništvo je evakuisano iz nekoliko naselja, dok su mnoga sela odsječena od glavnih putnih i komunikacijskih mreža. Ekipe na terenu rade na probijanju koridora kako bi se stanovništvo ponovno povezalo s ostatkom općine.

Helikopter Oružanih snaga BiH prevezao je dvije osobe iz sela Dobrićevići do medicinskog punkta u Konjicu. Civilna zaštita ističe da se redovno dostavljaju lijekovi, hrana, odjeća i ostale neophodne potrepštine stanovnicima pogođenih područja.

Sve raspoložive teške mašine usmjerene su na čišćenje lokalnih puteva i magistrala. Posebno je kritična situacija na pravcu prema Ostrošcu i Buturović Polju, dok je put prema Doljanima i Sovićima potpuno zatvoren zbog odrona. Prohodnost prema Donjoj Jablanici ostaje dostupna isključivo za spasilačke timove i vozila s posebnim odobrenjima.

Policija upozorava vozače da ne kreću prema Jablanici, a centri civilne zaštite apeliraju da niko ne pokušava pružati pomoć bez prethodne najave operativnim centrima.

U Drežnici kod Mostara, situacija je pod kontrolom, no putevi prema Divi Grabovici još uvijek su otežano prohodni zbog odrona. Telefonske linije i snabdijevanje električnom energijom u Drežnici su stabilni, dok voda još uvijek nije pogodna za piće.

Komisija za procjenu štete danas je izašla na teren kako bi izvršila procjene posljedica katastrofe.

Iz Hidrometeorološkog zavoda izdano je upozorenje na mogućnost novih obilnijih padavina u zapadnim, sjevernim i istočnim dijelovima Hercegovine, počevši od sutra uveče do jutarnjih sati u srijedu, 9. oktobra. Prognozira se između 30 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, što može izazvati nove bujične poplave, klizišta i odrone, posebno na već pogođenim područjima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija