Broj zaraženih raste: Šta kada se popune Podhrastovi?

Zabrinjavajući podaci iz zdravstvenih ustanova uz stalni rast novooboljelih digli su na najviši nivo pripravnost nadležne, u prvom redu su to Krizni štab FBiH i Ministarstvo zdravstva FBiH.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva uputio je apel građanima zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa u državi.

“Apelujem još jednom na stanovništvo, ovo je vrlo opasna situacija, ne smijemo potcijeniti ovaj virus. Bolest je vrlo ozbiljna i ne bira, od djece preko srednje životne dobi do staraca. Uozbiljite se, držite se propisanih mjera i ne idite na okupljanja, to je najpogubnije. Ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to niko nije spreman”, kazao je Mandić za N1.

Mandić je upozorio da bi se mogli suočiti sa scenarijom kakav smo gledali u Italiji i Španiji.

“Možemo doći vrlo lako, to je samo malo nepažnje”.

Podsjetio je kako su na početku poduzeli sve mjere i da smo dobijali pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, ali da država nije mogla biti zatvorena više zbog privrede.

“Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savjest građana, ali su građani to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor maskom, a do jučer su je svi nosili. Ne znamo ko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a niko ne sluša akademiste, specijaliste itd. Sada svi komentiraju, politički komentatori, nepismeni, svi mogu doći u medije i dati mišljenje”, kazao je Mandić.

Ono što dodatno zabrinjava jeste skoro popunjenost izolatorija na Podhrastovima čiji je kapacitet 85 mjesta, a već je popunjeno 75 kreveta. Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da bi se mogao podići kapacitet na 100 kreveta, ali šta dalje.

Izolatorij koji je bio pripremljen krajem marta u zajedničkom prostoru Građevinskog i Arhitektonskog fakuteta rasformiran je u junu mjesecu nakon što je polovinom maja Izetbegović obavijestila Vladu KS da taj izolatorij više nije potreban. U tom trenutku u Sarajevu je bilo tek nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Patria.

Izolatorij uz zgradu Opće bolnice iako iseljen 27. marta još uvijek nije opremljen niti spreman za prihvat pacijenata. Vlada KS kao ni Krizni štab Ministarstva zdravstva KS još uvijek nemaju spremnu alternativu, za potrebe smještaja pacijenata.

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav potvrdila je za Patriju da sve aktivnosti na opremanju i stavljanju u funkciju izolatorija u zgradi pored Opće bolnice provode resorna ministarstva po zaključku Vlade KS od 14. jula.

Premijer Nenadić u srijedu popodne bio je na sjednici UO Opće bolnice gdje je kazaoa da se “bivša Garnizona ambulanta u krugu Opće bolnice, koja je dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo KS, a koja je planirana za izolatorij, mora što prije prilagoditi za tu namjenu, na čemu trenutno rade nadležne institucije”.

Statistike pokazuju da od ukupnog broja zaraženih njih šest do 10 posto razvije tešku kliničku sliku koja zahtijeva hospitalizaciju pa u najgorem slučaju i respirator. U KS već se bližimo stopi od 10 posto hospitaliziranih od ukupnog broja slučajeva, a nadležni se još uvijek nisu pokrenuli.

U opremanje rasformiranog izolatorija uloženo je oko 100.000 KM koje je dala Općina Centar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79