Brojke ne lažu: Vlasnički psi napadaju više građana nego lutalice

U Banjaluci se ukupno smanjuje broj napada pasa na građane, ali je znatno veći broj napada vlasničkih pasa u odnosu na napade lutalica.

Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju potvrdilo je za “Nezavisne novine” da je u Banjaluci 2022. godine Veterinarskoj inspekciji prijavljeno 27 napada vlasničkih pasa na čovjeka.

“Što se tiče napada pasa lutalica na građane, zabilježeno ih je ukupno osam”, kazali su iz navedenog odjeljenja.

Dodaju da broj napada pasa ima tendenciju opadanja.

“Takođe, postoje napadi koji nisu prijavljeni ni Univerzitetskom kliničkom centru, ni policiji, ni Veterinarskoj inspekciji, te kao takvi nisu ni registrovani”, pojasnili su oni.

Kada je u pitanju vlasnički pas, kako kažu, veterinarski inspektor donosi rješenje o “trokratnom” posmatranju životinje u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, nakon kog mu se dostavlja nalaz i mišljenje na osnovu koga će inspektor dati upute za dalje postupanje.

“Životinje koje su bez vlasnika takođe po naredbi inspektora hvataju i odvode na navedeni pregled, nakon čega ih smještaju u prihvatilište za napuštene životinje”, naveli su oni.

Dodaju da je policija za pse nadležna u smislu zakona po kom postupa, odnosno odluke po kojoj se životinje moraju držati pod nadzorom, a Veterinarska inspekcija donosi rješenje po kojem naređuje pregled ili eventualno oduzimanje životinje ili neku drugu mjeru.

Iz Udruženja “Wag Wag” potvrđuju za “Nezavisne novine” da je više napada vlasničkih pasa u odnosu na lutalice jer se vlasnici o njima ne brinu na adekvatan način.

“Zapazili smo da maloljetna djeca žele i dobijaju pse koji su jače fizičke građe, jer tinejdžeri u tom periodu žele da izgledaju opasno”, kazali su oni te dodali da psi ne mogu biti opasni ako se ne odgajaju na način da budu opasni.

“Životinja koja je jača od svog vlasnika nema adekvatan odgoj i dresuru, te može izazvati probleme vlasniku ili ljudima oko sebe”, pojasnili su oni.

Dodaju da neki vlasnici svoje pse odgajaju za borbe i podstiču ih na agresivnost.

“Mi se već godinama obraćamo nadležnima da riješe ovaj problem. Predlagali smo im razne načine, ali nismo dobili adekvatan odgovor”, istakli su iz Udruženja.

Ističu da je formirana policija za pse, gdje je promašen način rada.

“Za šta god da ih zovu građani, oni kažu da to nije njihova nadležnost”, rekli su oni te dodali da bi trebalo izvršiti reformu u zakonu, ali i poštovati trenutni zakon koji postoji.

“Ljudi pse ne kastriraju, izbacuju štence na ulicu, a što se tiče napada pasa najveći je problem što ne postoje registrovane uzgajivačnice, pa se ne zna u čije ruke odlaze psi koji su fizički sposobni da načine štetu ljudima ili drugim psima”, zaključili su oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79