BROJNE POGODNOSTI: KAKO ZATVORENICI MOGU PAUZIRATI “ROBIJANJE”

Zatvori, kako im i sam naziv kaže, trebali bi biti kazneno-popravne ustanove, u kojima se osuđenici smještaju do okončanja služenja svoje kazne zbog počinjenog krivičnog djela, ali zahvaljujući njihovim pravilnicima i Zakonu o izdržavanju krivičnih sankcija FBiH, na području Federacije oni imaju pravo na određene pogodnosti, među kojima je i prekid “robijanja”.

Međutim, nisu svi oni koji ostvare to pravo i savjesni, te se ponekad ono zloupotrebljava, što se moglo vidjeti na posljednjem primjeru, kada je osuđenik Adnan Šerak izašao na dopust iz KPZ-a Zenica, kako bi “cijepao drva”, i u zatvor se nije vratio kada je trebao.

Za Šerakom je zbog toga bila raspisana i potjernica, a skoro sve policijske agencije više od mjesec tragale su za njim. On je u nedjelju konačno i uhapšen u ugostiteljskom objektu “Trezor” u sarajevskoj općini Centar. Nakon što je policija završila svoj posao, on je vraćen u KPZ Zenica, odakle je, prebačen u zeničku Kantonalnu bolnicu zbog lakših povreda koje je zadobio dok su ga zatvorski policajci savladavali jer je “pravio probleme”. Odatle je ponovo vraćen u KPZ, gdje je smješten u samicu u kojoj, u skladu sa zakonskim propisima, može provesti 20 dana.

Klasifikacija po grupama

Kako nam je objasnio advokat Muhidin Kapo, ovakvi slučajevi nisu krivično djelo i osuđenik, koji se sa dopusta nije na vrijeme vratio na služenje kazne, može samo disciplinski odgovarati.

– Kasnije će se njegovo ponašanje cijeniti kod nekih drugih pogodnosti. On je imao tu pogodnost da izađe na dopust. Sada će vjerovatno gledati hoće li ga pustiti i u grad, a kamoli da ponovo pravi pauze u izdržavanju kazne. To svakako sada zavisi od uprave KPZ-a – kazao je Kapo.

Osuđene osobe disciplinski odgovaraju za ponašanja učinjena suprotno zakonu, pravilniku o kućnom redu i naređenjima službenih osoba ustanove.

Za teške disciplinske prekršaje predviđena je novčana kazna ili kazna samice do maksimalno 20 dana. Zatvorenik ne može ići u samicu ukoliko to ugrožava njegovo zdravlje, o čemu pismeno mišljenje daje ljekar. Osim toga, osuđeniku tokom izdržavanja ove disciplinske kazne moraju biti osigurani odgovarajući higijenski i zdravstveni uvjeti, piše Faktor.

Kako nam je objasnio advokat Rusmir Karkin, zatvorenici su u zatvoru podijeljeni u tri grupe – “a”, “b” i “c” i u skladu sa pravilnikom i kućnim redom nadležne ustanove oni mogu koristiti pogodnosti koje su predviđene za grupu kojoj pripadaju.

– Kada osuđenik tek dođe u zatvor, on pripada grupi “b”. To podrazumijeva da ima pravo koristiti telefon, primati posjete, ali ne može imati pogodnosti poput izlazaka za vikend ili slično. Vremenom, ukoliko se zatvorenik pokaže kao primjeran i dobije pozitivnu ocjenu vaspitača, odnosno ustanove u kojoj služi kaznu, onda prelazi u grupu “a”. Za to on mora biti krajnje korektan, te poštovati sve propise i kućni red – kazao je Karkin.

Što se tiče prekida izdržavanja kazne, zatvorenici ove grupe na to imaju pravo zbog određenih okolnosti u kojima se nalaze, bilo da se radi o nekim porodičnim (ne)prilikama, zdravstvenim problemima ili slično.

– Tada se, zbog tih određenih uvjeta, piše prijedlog za prekid izdržavanja kazne. To je popuno redovna procedura koju mnogi osuđenici koriste. Trenutno imam troje kažnjenika koji koriste tu pogodnost i najčešće se radi o liječenju ili neodložnim porodičnim obavezama – kazao je naš sagovornik.

Dodao je kako u grupu “c” spadaju oni zatvorenici koji nemaju apsolutno nikakve pogodnosti, osim dnevne šetnje u krugu ustanove.

Brojne pogodnosti

Šerak je, podsjećamo, zvanično proglašen bjeguncem, nakon što se nije vratio u zenički KPZ, a nakon što mu je odobren prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva. Osim toga, nepravomoćno je osuđen na sedam godina zbog ubistva drugog zatvorenika u toku izdržavanja kazne.

Iako je njegovo puštanje na prekid izdržavanja kazne, posebno imajući u vidu da je u njegovoj penološkoj analizi navedeno da se radi o zatvoreniku kod kojeg su prisutni elementi antisocijalnog poremećaja, te emocionalna nedozrelost, socijalna neodgovornost, loše prosuđivanje i sklonost impulsivnim radnjama, neusvajanje moralnih i duševnih normi ponašanja, a prisutan je i otpor prema autoritetu i sklon je konfliktnim reakcijama; izazvalo negodovanje javnosti, kako smo ranije pisali, sve je urađeno u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH.

Zakon nalaže da se osuđeniku mogu odobriti pogodnosti među kojima su, između ostalog, slobodno kretanje van kruga ustanove u trajanju do 24 sata nakon svakih izdržanih sedam dana kazne zatvora, to jest četiri puta mjesečno radnim danom, zatim slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu, dopust do šest dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora.

Nakon svaka dva mjeseca provedena na izdržavanju kazne zatvora osuđenom se može odobriti do jedan dan dopusta.

Osuđenik ima pravo i na dopust do sedam dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora u slučaju teške bolesti ili smrti člana porodice, elementarnih nepogoda ili teških socijalnih slučajeva, te slobodno kretanje van kruga zatvora do dva dana u toku jedne godine za vjerske praznike.

Također, zatvorenici imaju pravo na godišnji odmor u krugu porodice i za svaki državni praznik mogu se slobodno kretati van kruga ustanove do jedan dan u toku jedne godine.

 

 

Crna hronika / Foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79