Brojne reakcije na obilježavanje Dana Republike Srpske

Dan Republike Srpske obilježava se danas – praznik je to kojeg je Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine proglasio neustavnim. Iako se slavi u bh. entitetu Republika Srpska, brojne su reakcije i iz Federacije BiH. Kao i svake godine – podijeljene.

“U jednoj fotografiji sve. Represivni režim jednog dijela BiH vježba svoju silu za neustavni dan državnosti. Sila koja je pomela i protjerala nesrbe, a onda i Srbima zapušila usta, sada avetinjski isprazno stupa. Sila koja je jela neku ‘drugu’ djecu, sad jede neku ‘svoju’ djecu. A sutra? Sutra po naredbi ovoj sili će aplaudirati oni koji je podržavaju. Jedno pretužno i sramno razdoblje baš za Srbe, koji čuče pod ovom čizmom”, napisao je Dragan Bursać, novinar i kolumnista nekoliko sati prije početka ceremonije obilježavanja koja je upriličena u Banjaluci, prenosi N1.

U jednoj fotografiji sve. Represivni režim jednog dijela BiH vježba svoju silu za neustavni dan državnosti. Sila koja je…

Gepostet von Dragan Bursać am Dienstag, 8. Januar 2019

Srđan Puhalo, psiholog i kolumnista na portalu Frontal.ba objavio je tekst pod naslovom “9. januar ili šta moramo zaboraviti da bi ga proslavljali”.

“Da bi se prosječan Srbin prepustio uživanju neophodno je da zaboravi mnogo toga na primjer:

Kada se zaboravi da je Ustav Republike Srpske garantovao svojim stanovnicima pravo na život, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.
Da zaboravi šest strateških ciljeva, s naglaskom na prvi cilj „državno razgraničenje od druge dvije nacionalne zajednice“.
Da zaboravi da je zbog tih strateških ciljeva preko 30 000 bošnjačkih i hrvatskih civila ubijeno od strane vojske i policije Republike Srpske.
Da zaboravi da je tokom tog razgraničenja vojska i policija Republike Srpske srušila 534 džamije i preko sto katoličkih crkvi.
Da zaboravi da se još uvijek traga za tijelima oko 6500 bošnjačkih i hrvatskih civila ubijenih na teritoriji Republike Srpske.
Da zaboravi da je cjelokupno političko i vojno rukovodostvo osuđeno u Hagu za ratne zločine.
Da smo izvršili jedan malecki genocid.
Da je Ustavni sud BiH 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim”, naveo je. Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku.

Jasmin Mujanović, politolog, na svom Twitter nalogu je napisao:

“935.5 godina u zatvoru, šest doživotnih kazni, devet smrtnih slučajeva prije izricanja kazne. Presude Međunarodnog suda pravde za ‘osnivače’ entiteta Republika Srpska kojeg SNSD i Dodik obilježavaju 9. januara”.

Negodovanja na jednoj – slavlje na drugoj strani

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta Republika Srpska izražavaju svoje negodovanje zbog činjenice da se nastavlja s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao takozvanog „Dan Republike“.

“I pored odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj način oni su se suprotstavili principima funkcionisanja pravne i demokratske države, nastavili sa izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili s potkopavanjem procesa integracije BiH u Evropsku uniju”, navodi se u saopćenju potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, bošnjačkih poslanika u klubu poslanika NSRS „Zajedno za BiH“ i delegata Kluba Bošnjaka VNRS.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz BiH kažu “Dosta je” i da se okrenu prema narodu i preživjelim žrtvama rata, povodom današnjeg obilježavanja Dana RS.

“Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u BiH desila agresija i genocid. Ja sam osjetila zlikovce na svojoj koži dva puta u Višegradu i ne treba mi niko pričati šta se desilo u mom Višegradu, koji je za dva mjeseca etnički očišćen. Jedna sam od hiljade silovanih žena, stotine u mom Višegradu. Ko misli graditi budućnost na našoj muci, vara se. Mislim da je krajnje vrijeme da naši političari iz sva tri naroda koje smo birali kažu: Dosta je i da daju ovom narodu, posebno žrtvama šansu da pokušaju živjeti život dostojan čovjeka”, kazala je Hasečić za N1.

“Jao kakav bal vampira se odvija pod hashtagom #9januar. Kakvo slavljenje, kakvo veličanje klanja, zapravo inauguracija klanja kao životnog stila, kakvo uriniranje po masovnim grobnicama, kakav zalog za najmračniju budućnost zamislivu”, poruka je predsjednika političkog savjeta Građanskog saveza, Emira Suljagića.

Politički vrh Republike Srpske i ove godine je na centralnom obilježavanju Dana RS, a Željka Cvijanović, predsjednica entiteta je rekla da treba uvažavati vrijednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne djelovati na način da će institucije biti blokirane.

Ona je ocijenila da je Republika Srpska danas mnogo stabilnija nego ranije, ekonomski i institucionalno jača, te da je ojačana svijest o važnosti očuvanja Republike Srpske.

“Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama, može i da opstane sama”, rekla je Cvijanović.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjaluci da njena zemlja ima konkretnu i stvarnu brigu za opstanak i napredak Republike Srpske. Ona je ovogodišnja dobitnica Ordena Republike Srpske.

Istakla je da Republika Srpska i Srbija imaju “bratski odnos, koji prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje“ te da se ta saradnja bazira na konkretnim projektima izgradnje infrastrukturnih, obrazovnih i drugih objekata.

Brnabić je dobila orden, kako je rečeno, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske, te “za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske“.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Dana Republike Srpske – “Ponosna i vječna”, a kako je navedeno, simbolizuje ono što Republika Srpska danas jeste, njen identitet i njenu budućnost. Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Siniša Karan je rekao da Republika Srpska ima “ustavno i zakonsko pravo da obilježava praznik svog rođenja, ali da, nažalost, oni koji osporavaju Srpsku osporavaju i taj dan.”

Dan Republike Srpske je prkosni dan srpskog postojanja u BiH, poručio je Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Deveti januar je identitet Srpske i identitet Srba u BiH. Negacija tog datuma je negacija srpskog identiteta”, naglasio je Perišić.

Reagovala je i SDA.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rješavanju životnih problema njenih građana.

“Nije uspostavljena RS nego hajdučija”

Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava. Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog „Dana RS“, Milorad Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro, istaknuto je u saopćenju SDA.

“Na Palama 9. janura nije uspostavljena RS, nego hajdučija”, poručio je Irfan Ajanović, posljednji potpredsjednik Skupštine SFRJ.

“Dobro se sjećam tih dana, s obzirom na to da sam u to vrijeme bio potpredsjednik Skupštine SFRJ i da sam aktivno sudjelovao u svim tim procesima koji su se odvijali u vremenu dekompozicije bivše SFRJ, odnosno disolucije jedne tvorevine koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Bio sam u Beogradu gdje sam aktivno radio, živio i pratio kako Beograd – kad kažem Beograd, mislim na režim kojeg su uglavnom činili u to vrijeme posebno oni protagonisti koji su težili ka ostvarenju onoga što je bio cilj Slobodana Miloševića, Jugoslavije koja bi po nekim trebala nositi naziv ‘srboslavija’. Međutim, nije se to moglo provesti s obzirom na sve aktivnosti koje su vođene u Skupštini BiH, sve što se događalo u Sloveniji, Hrvatskoj, u Makedoniji”.

“To što se desilo 9. januara 1992. godine čin je jedne hajdučije, koja nije bila formalizirana ničim. To su bili jednostavno paravojni efekti, odnosno paravojne formacije koje su učinile jednu situaciju u BiH, da se na temelju te situacije i tih odnosa stvori takav dojam. Na osnovu toga je to urađeno 9. januara 1992. godine. Međutim, ne djeluje se u onom smislu da se to kaže, jasno i glasno – nije to RS, tada je to bila neustavna tvorevina u vašim glavama, jer formalno-pravno bila je BiH, odnosno SRBiH”, poručio je Ajanović.

“Obilježavanje 9. januara kao ‘Dana Republike Srpske’ je antidejtonski, antiustavni i anticivilizacijski čin neodgovornih političara u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska”, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

“Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano je i utvrđeno je da se taj 9. januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za agresiju na Republiku BiH, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid i zločine protiv čovječnosti”, dodao je.

Jake mjere sigurnosti

U Banjaluci je danas održan i defile u centru grada, svečana akademija i prijemi pod motom “Ponosna i vječna”, u povodu neustavnog 9.januara, koji je neradni dan u RS. Pojačane su bile mjere sigurosti u gradu, a različiti vodovi policije su učestvovali i u defileu.

Delegaciju Srbije je danas u Banjaluci predvodila predsjednica Vlade Ana Brnabić.

Svečanom defilu nazočili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu su prisustvovali i predstavnici organizacija proisteklih iz rata, sin Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg puka Oružanih snaga BiH iz RS, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani. Osim u Banjaluci, Dan RS se obilježava i u drugim bh. gradovima koji se nalaze u entitetu Republika Srpska.

Krajem novembra 2015. godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9.januar kao “Dan RS”, nakon čega su srpski zvaničnici RS-a u zajedničkoj izjavi naveli da će se taj datum u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao “Dan RS“.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao „Dan RS“.

Taj zakon je usvojen, iako je sud osporavao i entitetski referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

 

 

Crna hronika / foto N1

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79