Brojni političari napustili SDA pa osnovali svoje stranke

Stranka demokratske akcije posljednjih godina se nalazi u potpunom rasulu. Godine predsjedavanja Bakira Izetbegovića ovom strankom skupo su koštale nekada najveću stranku.

Dugogodišnja funkcionerka SDA Alma Čolo je posljednja koja je napustila brod koji tone, ali posljednjih godina brojni visoki funkcioneri su napuštali SDA.

Tada su iz ove stranke govorili o tome kako im to neće štetiti i da je ta stranka formirala te ljude, aludiraju na to da je stranka više njima dala doprinosa, nego oni stranci.
Brojne stranke formirane u zadnjih šest godina

Rasipanje je počelo sa formiranjem Nezavisnog bloka, koji je činio dio državnih parlamentaraca i Fuad Kasumović. Kasnije Fuad Kasumović formirao i svoju BHI-KF stranku.

Zbog akciza sam napustio SDA, a tri godine poslije nema ni IKEA-e

Nakon toga se formira Nezavisna bosanskohercegovačka lista na čelu sa bivšim SDA-ovcem Ibrahimom Hadžibajrićem, koji će kasnije zajedno sa još jednim odmetnicima iz Krajine, strankom A-SDA formirati zajedno NES.

Najveće osipanje stranke je nastupilo sa formiranjem stranke Narod i Pravda, koju je formirao nekadašnji SDA-ov premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Najveći problem za SDA je predstavljalo to što su brojni zastupnici i vijećnici, osim početnog vala, i u narednih nekoliko godina napuštali SDA i pristupili NiP-u. Najveći su svakako prelasci tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare i nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdića.

Preostalo im nekoliko kantona

Odmetnici iz Banovića su formirali stranku PDA, koja je uspjela dio glasova SDA oduzeti u Tuzlanskom kantonu.

Bakir Izetbegović je mislio da to neće imati nikakav utjecaj na stranku kojom predsjedava. Ipak, realnost ga je brzo demantovala. Bivši kadar SDA je godinama upravljao Starim Gradom, bivši kadar SDA je preuzeo kontrolu od svoje bivše stranke nad Zenicom. Osim toga, odmetnici su u prošlom mandatu omogućili da se u jednom trenutku formira i Vlada TK, Vlada USK, Vlada KS, preuzeli su kontrolu nad većinom sarajevskih općina, a u ovom mandatu su odmetnici zadržali i Vladu KS, a preuzeli i Vladu ZDK.

Semir Efendić: Nijednom nisam požalio što sam otišao iz SDA, Haris Silajdžić je najbolje rješenje

Najveći šamar je bilo ipak formiranje vlasti na državnom nivou i nivou Federacije BiH.

Bakir Izetbegović će i dalje reći možda da su oni pobjednici, da su totalno irelevantna napuštanja stranaka od strane tih ljudi i da je time stranka prošla čišćenje, ali SDA je trenutno opozicija na skoro svim nivoima vlasti. Sve što im je preostalo je nekoliko kantona i nekolicina manjih općina.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79