Brojni su pokazatelji ekonomskog napretka u FBiH u odnosu na 2015. godinu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da postoji mnogo pokazatelja ekonomskog napretka u odnosu na 2015. godinu kada je preuzeo ovu dužnost, a kao jedan od primjera je naveo da je otvoreno 57.000 novih radnih mjesta.

On je sinoć gostujući na OBN televiziji naglasio da je izvezeno 9,57 milijardi KM, a da je prosječna plata porasla. Pojasnio je i da je bruto domaći proizvod porastao sa 17,8 milijardi za sedam milijardi KM što praktično znači da je Federacija danas bogatija za sedam milijardi KM i to je praktično 40 posto više od onoga što su zatekli kada su kao vlada preuzimali dužnost.

Kaže da je najviše ponosan na domaćinsko poslovanje i upravljanje Federacijom koja je bila u ekonomskom smislu u lošem stanju, kada je u pitanju izgradnja infrastrukture ili izdavanja za poljoprivredu i isplate iz penzionog fonda. To je, kaže Novalić, dovedeno u red i sva davanja se danas redovno uplaćuju.

“Urađene su važne reforme koje države teško rade. Tu je reforma penzionog sistema, radno-pravnog zakonodavstva, reforma socijalnog sistema te reforma finansijsko-fiskalnog sistema”, kazao je Novalić.

Kao neuspjeh ove vlade smatra činjenicu da se tokom drugog mandata nisu bavili agendom koju su zacrtali u čemu ih je omela pandemija koronavirusa te su bili primorani prekinuti redovni proces vođenja Vlade i ekonomskim mjerama i zamijeniti ih djelovanjem u vremenu krize.

Smatra da je odgovor na pandemiju kojoj se bavi cijeli svijet bio na zadovoljavajućem nivou i to ne samo zahvaljujući Vladi Federacije i uvedenim mjerama, nego i građanima, ali i sposobnim poslodavcima.

Odgovorio je na kritike opozicionih političkih stranaka koje su kazale, između ostaloga da je rekordni ovogodišnji budžet Federacije u iznosi od 5,6 milijardi KM rezultat inflacije te da je skrojen po željama HDZ-a. Novalić kaže da je vrlo atraktivno iznositi neke od takvih tvrdnji, no budžet konzumira cijela FBiH.

Napominje da bi budžet bio veći da je u obzir uzet nominalni rast BDP-a, ali Novalić naglašava da to ne bi bilo realno i dodaje da Vlada Federacije sve obaveze izvršava redovno, a to je moguće samo ako postoji ravnoteža između prihoda i rashoda.

Kaže i to da su posljednje krize, kojih će smatra Novalić biti još, još jednom pokazale da je najvažnija energetska i prehrambena nezavisnost, najavljujući da postoji mogućnost da se upravo takva strategija razvoja usvoji.

“Pandemija i ukrajinsko-ruski rat proizvele su krize u lancima dobavljanja i cijenama energenata i prehrambenih proizvoda. Tamo gdje imamo svoju proizvodnju hrane nemamo problema i struja nije poskupila, jer imamo svoju, ali nafta i plin ne zavise od nas”, kaže Novalić.

Ono što Vlada rada je da ograničava marže na 530 prehrambenih proizvoda i gorivo, iako se, kaže Novalić, popularnijim smatra ograničenje cijena što rade Srbija i Hrvatska, ali je cijena goriva u Hrvatskoj i dalje ograničena na cijenu koja je za 30 feninga skuplja nego u BiH.

Najavio je i da će uskoro biti donesen program za najugroženije kojima će se pomoći budžetskim rezervama uz kriterije koje imaju općine.

Osvrnuo se na situaciju u rudnicima, najavljujući da će za nekoliko dana biti potpisan kolektivni ugovor nakon pregovora koji su vodili sindikati radnika rudnika i “Elektroprivreda BiH”.

Govoreći o stanju u namjenskoj industriji, podsjetio je da se o prestrukturiranju u tom sektoru odlučilo prije četiri godine i ono se primijenilo na najveće kompanije, među kojima su Pretis, Ginex i Igman, a za četiri godine promet se za 2,2 puta povećao.

Sa drugim kompanijama proces restruktuiranja je počeo 2019. godine u čemu ih je zaustavila pandemija i firmama koje nisu izvršile restrukturiranje nanijela je štetu. Dodaje da se od kompanija samo traži da investiraju i otvaraju radna mjesta.

Premijer Novalić, odgovarajući na kritike da nije izgrađen ni jedan kilometar autoputa za njegovog mandata, kaže da svi mogu da vide da je Federacija veliko gradilište kada se govori o cestovnoj infrastrukturi.

Iznio je podatak da je 48 kilometara autoputa izgrađeno u prethodnom mandatu Vlade, a do sada je izgrađeno 38 kilometara u ovom mandatu, 30 km je u fazi gradnje, za 30 novih će biti potpisani ugovori ovog ljeta i za 76 kilometara su osigurana sredstva.

Tunel Hranjen dosta skuplji

Kada je u pitanju izgradnja tunela Hranjen koji je dug 5,5 kilometara, Novalić kaže da će on biti izgrađen, ali da nije predvidiva cijena izgradnje iznoseći podatak da je zenička obilaznica koštala dva puta više od predviđenog.

Napominje da je prije pet godina planiran novac za izgradnju puta u Lašvi, ali da problem predstavljaju lokalne vlasti, a slična je situacija i sa Unsko-sanskim kantonom.

“Kada bi oni bili brži u svom dijelu posla bilo bi drugačije, novac koji se uputi u Unsko-sanski kanton beskrajno dugo stoji” ističe Novalić.

Govoreći o povećanju penzija, premijer naglašava da to zakonska obaveza kada raste BDP, ali koja nije ispoštovana prošle godine jer je 65 miliona KM dato jednokratno. Novi zakon je omogućio rast penzija i stabilizaciju penzionog fonda.

Ponovo će doći do povećanja penziju u junu, što će ukupno biti 11 posto za ovu godinu. Penzioner koji je početkom ove godine primao prosječnu penziju će od juna ove godine primati 54 KM veću i to neće zavisiti od toga ko će predvoditi Vladu FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79