Bruka! Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ponovo nije raspodjelilo humanitarnu pomoć

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ponovo se obrukalo jer nije uspjelo raspodijeliti humanitarnu pomoć koju su građanima naše zemlje poslale prijateljske države, saznaje Klix.ba.

Naime zbog nedostatka kvoruma prekinuta je šesta vanredna sjednica na kojoj se konačno trebala raspodijeliti medicinska i zaštitna oprema prema entitetima i Brčko distriktu.

No, sve će i dalje ostati da skuplja prašinu u skladištima jer određeni broj članova Koordinacionog tijela nije imao vremena za prisustvo na sjednici.

Za danas su bile planirane tri tačke dnevnog reda: 1. Provođenje postupka prijema i raspodjele međunarodne pomoći, 2. Informacija o trenutnim važećim mjerama i izmjenama mjera i 3. Razno (informacija o realizovanim repatrijacijama, poplave i sl.).

Koordinaciono tijelo je imalo zadatak raspodijeliti međunarodnu humanitarnu pomoć te uputiti prijedlog raspodjele na Vijeće ministara BiH koje bi donijelo konačnu odluku.

Sjednica je prekinuta nakon 10 minuta, pa će svi oni kojima je hitno potrebna zaštitna i druga medicinska oprema morati krenuti u kupovinu jer je pitanje kada će se članovi navedenog državnog tijela smilovati da raspodjele ono što nam je neko poklonio.

Ono što je interesantno jeste činjenica i da je nekim članovima Koordinacionog tijela istekao mandat odnosno danas participiraju kao predstavnici institucija, ali nisu autorizovani tj. nije donesena odluka o njihovom imenovanju.

Koordinacionim tijelom je rukovodi Aleksandar Mandić koji je tu funkciju preuzeo od bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji se povukao s tog mjesta jer, kako je tada kazao, nije želio imati doticaja s humanitarnom pomoći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79