Brutalno ubistvo: Suprugu zbog ljubomore usmrtio gvozdenom šipkom

Više javno tužilaštvo (VJT) podnijelo je prijedlog za izricanje mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi protiv Gorana Živkovića (53) iz Medoševca, koji je optužen da je 3. oktobra 2016. na brutalan način ubio svoju suprugu Jasminu Živković (48).

Paranoidna psihoza

Ovakvu mjeru VJT je predložilo s obzirom na to da je komisija vještaka specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici utvrdila da Živković boluje od paranoidne psihoze sa dominacijom patološke ljubomore, trajnog psihičkog oboljenja uslijed kojeg je počinio zločin, te da može biti opasan i po druge ljude povezane s njegovim slučajem, ako ostane na slobodi.

Zamjenica VJT Gordana Tepavac je navela da je na osnovu izvedenih dokaza, odbrane okrivljenog i izjava svjedoka utvrđeno da je Živković ubio suprugu na način kako je to opisano u prijedlogu.

Te večeri njegova višegodišnja ljubomora i opsjednutost idejom da ga žena vara je kulminirala jer je smatrao da joj neko šalje SMS poruke, nakon čega je došlo prvo do svađe, a potom i ubistva.

– Nesumnjivo je utvrđeno tokom postupka da je okrivljeni lišio života suprugu zbog ljubomore, iz osvete, jer je smatrao da ga vara te da je ovakav njegov stav posljedica trajnog duševnog oboljenja paranoidne psihoze sa znacima patološke ljubomore. Komisija vještaka specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici je zaključila da je navedeno duševno oboljenje bilo generator njegovog agresivnog ponašanja, da je uslijed toga bilo kompromitirano njegovo rasuđivanje i odlučivanje te iz tih razloga nije bio sposoban da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima. Upravo iz ovih razloga komisija je zaključila da postoji opasnost da ponovi krivično djelo teško ubistvo te da bi u budućnosti, ako bi bio na slobodi, bile ugrožene sve osobe koje su posredno ili neposredno povezane s ovim slučajem – rekla je Tepavac.

Branilac okrivljenog Miroslav Ristić nije se protivio prijedlogu tužilaštva za izricanje mjere sigurnosti, ali je zatražio da se vremenski ograniči.

Priznao krivično djelo

– Optuženi Živković priznao je krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Mi ni na nalaz vještaka nismo imali primjedbe tako da se ne protivimo ni prijedlogu tužilaštva, s tim što predlažemo da se vrijeme trajanja mjere ograniči kako bi mogao da se poslije određenog vremena liječi sa slobode – rekao je advokat Ristić.

Otac ubijene žene Miodrag Jovanović usprotivio se prijedlogu odbrane, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba sa Živkovićem koji je pokušao da im se obrati, ali mu sutkinja Milica Grujić nije dozvolila.

– Ne može meni da stoji u rješenju navodni ljubavnik kada i oni znaju da je ljubavnik postojao. Zakunite se u unučiće da nije tako – dobacivao je Živković roditeljima ubijene žene, nakon čega je po nalogu sutkinje momentalno izveden iz sudnice s lisicama na rukama zbog neprimjerenog ponašanja.

Sud će presudu javno saopćiti 7. marta.

Podsjetimo, Živković je optužen da je ženi smrskao lobanju sa 10 udaraca gvozdenom šipkom, a potom je pokušao da iscenira razbojništvo i isfingira premetačinu.

Ali, vještim forenzičarima niške policije i Zavoda za sudsku medicinu nisu promakli tragovi zločina, tako da je ubrzo bio uhapšen.

 

 

Crna hronika