Brži ekonomski rast u BiH, ali i veća inflacija

Brži ekonomski rast u BiH, ali i veća inflacija


Inflacija u Bosni i Hercegovini (BiH) primarno je pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, koja isključuje cijene hrane, alkoholnih pića, duhana i energenata.

Ovo ukazuje na rast domaćih cijena. Prema preliminarnim procjenama Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), realni bruto domaći proizvod (BDP) zemlje porastao je za 2,4 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2024. godine.

Ovaj blagi rast ekonomske aktivnosti nastavak je trenda iz prethodne godine, uz smanjenje inflatornog pritiska i rast aktivnosti u uslužnom sektoru.

Iako je prerađivački sektor zabilježio pad, djelomično zbog smanjene potražnje na tržištima glavnih trgovinskih partnera, uslužni sektor uspio je kompenzirati taj pad. Industrijska proizvodnja pokazuje blagi pad aktivnosti, dok je izvoz zabilježio blagi rast na godišnjoj razini u aprilu 2024. godine, što doprinosi ukupnom rastu ekonomske aktivnosti od 2,4 posto za drugo tromjesečje.

Preliminarna procjena CBBiH za intenzitet rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2024. godine iznosi 2,1 posto. Ukupna inflacija u drugom tromjesečju 2024. godine procjenjuje se na 2,6 posto, dok se temeljna inflacija procjenjuje na 4,2 posto.

Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije, CBBiH planira objaviti u septembru 2024. godine. Preliminarne procjene za treće tromjesečje ukazuju na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodno tromjesečje, ali i dalje u skladu sa srednjoročnim makroekonomskim modelom za 2024. godinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija