Brzina kaznila 68.917 vozača

Zbog prekoračenja brzine u Republici Srpskoj je ove godine kažnjeno 68.917 vozača, a iz saobraćaja je isključeno 14.612 onih koji su bili pijani.

Besplatna Viber grupa: Upozorite vozače na policijske patrole, radare, gužve u saobraćaju, nesreće…

Od sutra pa sve do nedjelje posebno povedite računa dok ste za volanom, jer MUP RS za te dane najavljuje pojačanu kontrolu, s akcentom na brzinu, alkohol, ali i droge ili psihoaktivne lijekove koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Iz MUP-a napominju da je od januara do septembra zabilježeno 7.445 saobraćajnih nezgoda, od čega 82 s poginulim licima, 336 s teško povrijeđenima, a 1.228 s lakše povrijeđenim osobama.

“Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok nepropisna i neprilagođena brzina, koja je rezultirala sa 1.414 saobraćajnih nezgoda. U 263 slučaja saobraćajnih nezgoda su učestvovali vozači koji su imali više od 1,5 g/kg alkohola u organizmu”, napominju iz MUP-a RS.

Komentarišući odluku MUP-a da od danas pooštri kontrole, Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da ovakve akcije doprinose prevenciji.

“Ako neko vozi tri godine bez pojasa i nikada nije kažnjen, on neće i dalje vezati pojas jer nema rizika da će biti kažnjen. Naravno, bez kontrole saobraćaja nema ni bezbjednosti. Da bi mjere koje su zasnovane samo na kažnjavanju bile održive, te da bi imale dugoročan efekat na promjenu stavova i ponašanja učesnika u saobraćaju, represiju mora da prati kampanja, dakle da se objasni zašto je činjenje prekršaja opasno”, rekao je Radović za “Nezavisne”.

Mićo Miljević, inženjer saobraćaja, u izjavi za “Nezavisne” smatra da kazne nisu jedino rješenje, te da ne donose potpun efekat.

“Pitanje je da li kazne utiču na željeno ponašanje. Nekada je bolje da policija djeluje preventivno, da pomaže učesnicima u saobraćaju jer nekada savjet djeluje bolje od bilo kakve kazne. Sada najavljuju akcije na alkohol, sprovode se neke kampanje, a bićete svjedoci toga da sigurno neće puno uticati na ponašanje vozača”, naveo je Miljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79