Budimliću ukinuta presuda za likvidaciju bihaćke advokatice

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Bihaću, kojom je Muhamed Budimlić bio osuđen na 32 godine zbog likvidacije bihaćke advokatice Jasmine Koričić, potvrdila je za Avaz Fata Nadarević predsjednica Kantonalnog suda.

Ranije odluke

Rješenjem Vrhovnog suda Budimliću je produžen pritvor za naredna dva mjeseca.

U obrazloženju je navedeno da je djelimično uvažena žalba Budimlićevog branioca, advokata Hasana Veladžića te je presuda ukinuta i naloženo je ponavljanje postupka.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je u prvostepenom postupku Budimlića na 31 godinu. Presuda je pala i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. U drugostepenom postupku bio je osuđen na 32 godine.

Imao motiv

Treći postupak vodit će se pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH.

Prema navodima iz optužnice, Budimlić je bio motiviran osvetom, jer je Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj parnici, u kojoj je izgubio kuću, iako je pokušao to spriječiti skrivanjem i prepisivanjem imovine.

On je kobnog 13. februara 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu pred ulazna vrata kancelarije advokatice Koričić.

Nesretna žena napravu je aktivirala ulazeći u ured i na mjestu je poginula.

Odbijani zahtjevi

Tužilaštvo Federacije BiH tražilo je još strožiju kaznu za Budimlića. Njegov advokat Hamdija Veladžić zahtijevao da im se omogući pravo na odbranu, jer su, kako nam je kazao, svi njihovi zahtjevi odbijani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79