Budite oprezni: Ovo su namirnice koje ne biste trebali kupovati na sniženju

Svi bismo željeli da uštedimo što više novca, pa često kupujemo na akcijama i rasprodajama

Svi bismo željeli da uštedimo što više novca, pa često kupujemo na akcijama i rasprodajama. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije uvijek najbolja opcija, jer su takvi proizvodi uglavnom pred istekom roka trajanja, prenosi Una.

Maria Marlou, holistički trener zdravlja i ishrane, kaže da je neke namirnice, poput onih zamrznutih, obično dobro kupiti na rasprodaji, ali i da bi neke druge trebalo da izbjegavate.

Razlog tome je, kako kaže, to što tim namirnicama uglavnom rok ističe isti taj dan.

Naime, ona je izdvojila namirnice koje ne bi trebalo da kupujete na rasprodaji jer postoji mogućnost da se vrlo brzo pokvare, ili da uopšte ni ne stignete da ih konzumirate prije nego što im istekne rok trajanja.

Voće i povrće

– Ako su isječeno povrće i voće na rasprodaji, rok trajanja će im uskoro isteći. Osim ako ne planirate da ih konzumirate tog dana, vjerovatno je najbolje da ih izbjegavate – kaže Marlou.

Meso

Bez obzira na to koliko je cijena mesa dobra, kad su u pitanju životinjski proizvodi, kvalitet je ključan. Najbolje je potrošiti malo više na visokokvalitetno meso. Ali ako nađete na rasprodaji visokokvalitetne mesne proizvode, a oni još nisu dostigli datum “prodaje”, možda ćete imati priliku da uštedite.

Prethodno oprana i u kese zapakovana zelena salata

– Ako je oprana i upakovana salata na rasprodaji, vjerovatno će joj uskoro isteći rok trajanja. Provjerite datum isteka i pregledajte pakovanje da biste se uvjerili u svježinu prije kupovine- kaže ona.

Jaja

Iako su jaja relativno jeftina namirnica (ili bar bila) , ako naiđete na neka koja su veoma snižena, morate dobro da razmislite. Uvijek je najbolje platiti više za proizvode životinjskog porijekla, kao što su organsko meso i jaja. Na taj način izbjegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u mesu i ograničavate svoju izloženost određenim hemikalijama koje se nalaze u njima.

Mlijeko

Ako koristite puno mlijeka, svakako ćete željeti da provjerite rok trajanja na pakovanju prije kupovine na sniženju.

Jogurt

Slično mlijeku, grčki jogurt i običan jogurt se mogu lako pokvariti, pa budite oprezni ako ga nađete na velikoj rasprodaji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79