Budite oprezni: Prevaranti se predstavljaju kao pripadnici MUP-a

Federalna uprava policije upozorava građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

FUP upozorava da se radi o pripremnim radnjama koje su poduzeli nepoznati počinitelji zbog počinjenja krivičnog djela “Prevara”, tako što se u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili oobe predstavljaju kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

“Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba”, ističu iz FUP-a.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79