Budžetlije iz BPK će dobiti po 1.080 KM

Vlada BPK Goražde na vanrednoj sjednici utvrdila je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta ovog kantona za 2022. godinu.

Rebalans budžeta utvrđen je u iznosu od 48.391.494 KM što je za 3 posto više u odnosu na tekući budžet i u skladu je s procjenom prihoda.

Izradom rebalansa, kako je istaknuto, uvaženi su zahtjevi za neophodnim sredstvima radi isplate jednokratne novčane pomoći svim budžetskim korisnicima (uposlenim u institucijama, školama, ustanovama) odnosno ispoštovana Uredba o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena te u cijelosti napravila prohodnost implementacije Zakona o socijalnoj zaštiti do kraja tekuće godine kroz budžet JU Centar za socijalni rad, koji je uvećan radi isplata naknada nezaposlenim i zaposlenim porodiljama.

Vlada je utvrdila i odluku o privremenom finansiranju kantona za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od 10.030.627 maraka, radi normalnog funkcioniranja kantonalnih institucija do donošenja budžeta za 2023. godinu.

Ovom odlukom utvrđena je i osnovica za obračun plaća korisnika budžeta u visini od 320 maraka, kao i bod za obračun plaće u iznosu od 1,00 koji će se primjenjivati od 01.01.2023. godine, u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79