Budžetlije ovog kantona će dobiti po 1.260 KM

Budžetskim korisnicima Zapadnohercegovačkog kantona do kraja ove godine na račune će biti uplaćeno 1.260 KM jednokratne novčane pomoći.

Na inicijativu Ministarstva finansija Zapadnohercegovačkog kantona Vlada ovog kantona na današnjoj je sjednici usvojila Odluku o izdvajanju sredstava u skladu s Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i isplati jednokratne pomoći uposlenicima svih budžetskih korisnika u ZHK.

Odobrava se isplata jednokratne novčane pomoći uposlenicima svih budžetskih korisnika u Zapadnohercegovačkom kantonu, bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed inflatornog rasta cijena, stoji u navedenoj Odluci za čiju su realizaciju zaduženi rukovoditelji korisnika budžeta i Ministarstvo finansija ZHK, svatko u okviru svojih nadležnosti.

Sukladno spomenutoj Odluci, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruju uposlenici svih budžetskih korisnika, koji su bili u radnom odnosu na dan 30. studenoga 2023. godine.

Dopredsjednica Vlade ZHK i ministrica finansija Blagica Leko ovom prigodom je istaknula kako je isplata ove jednokratne pomoći moguća zahvaljujući određenim uštedama u budžetu ZHK za ovu godinu, te Uredbi Vlade FBiH koja ju tretira kao neoporezivu.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija sredinom ovog mjeseca usvojila Uredbu o isplati pomoći od poslodavca. U skladu s ovom Uredbom pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79