Budžetski korisnici u Tuzli najavili nove proteste

Radnici koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona održali su danas proteste na Sonom trgu zbog odbijanja Vlade TK da ispuni sindikalne zahtjeve.

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika ranije je od Vlade Tuzlanskog kantona zatražila isplatu jednokratne novčane ponoći u iznosu 1.080 KM shodno preporuci Vlade FBiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, te usklađivanje plata u 2023. godini sa rastom indeksa potrošačkih cijena. “Tražimo da se u budžetu za 2023. godinu planiraju sredstva za ublažavanje posljedica inflacije i da po uzoru na druge kantone koji su već isplatili jednokratnu novčanu pomoć da to urade i u Tuzlanskom kantonu. Pregovaramo s Vladom TK-a već mjesec i dobili smo odgovor da oni ne mogu isplatiti jednokratnu novčanu pomoć, ali da nam mogu garantovati redovne plate i da u aprilu 2023. godine možemo razgovarati o povećanju plata. Premijer Irfan Halilagić nas je pozvao na pregovore u ponedjeljak. Mi ćemo otići na pregovore i ako treba pregovarat ćemo svaki dan jer sindikat ne želi proteste ni bilo kakve druge mjere. Želimo samo plate i nadamo se konkretnoj ponudi premijera Halilagića jer je prošla ponuda bila apsolutno neprihvatljiva“, rekao je Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

Na zahtjev sidikata iz Vlade TK-a su odgovorili da je uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plaća ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plaće iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5 odsto, što rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji budžet.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kada je donosila uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći mi smo bili inicijatori te uredbe i tada su se postavljala pitanja ko će ispoštavati uredbu i izršiti isplatu. Mi smo tada predložili da svi u skladu sa budžetima izvrše isplatu, a kada smo pravili analizu to su trebali uraditi svi kantoni. Prvi od kantona je to morao ispoštovati Tuzlanski kanton.

Desilo se da su manji kantoni izvršili isplate, naravno i Vlada FBiH, a razočarani smo odlukama Vlade TK-a i mi ih pozivamo da donesu odluku o isplati jednokratne novčane pomoći. Punu podršku pružamo i radnicima u zdravstvu, oni zaslužuju jednokratnu novčanu pomoć”, kazao je Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata organa uprave, pravoduđa i javnih ustanova u FBiH. Koordinacija sindikata budžetskih korisnika najavili su za petak, 30. decembra, novo okupljanje u vrijeme održavanja Skupštine TK-a na kojoj će se usvajati prijedlog budžeta za 2023. godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79