Bujične vode oštetile mostove i puteve

ПРИЈЕДОР, 6. ЈУНА /СРНА/ - Данас у Приједору су бујичне воде с Козаре оштетиле мостове, пропусте, макадамске и асфалтне путеве, породична домаћинства и радне објекте, начиниле клизишта и довеле до прекида саобраћаја на више путних праваца.

Gradonačelnik je dodao da je zemljište puno vode i ne prima nove količine, da klimatske promjene čine svoje, te da je potrebno rješavati korita Miloševice i Sane, kao i rasteretne kanale koji su nekad postojali u Tukovima, ali su sada oštećeni i zakrčeni

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da su bujične vode s Kozare oštetile mostove, propuste, makadamske i asfaltne puteve, porodična domaćinstva i radne objekte, načinile klizišta i dovele do prekida saobraćaja na više putnih pravaca.

“U toku noći dao sam nalog za hitne intervencije na osposobljavanju putnih pravaca i očekujem da će u toku dana putevi postati prohodni, a u toku je prikupljanje detaljnih podataka na terenu na bazi kojih će biti preduzete mjere”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je istakao da je šteta velika, posebno u putnoj infrastrukturi i poljoprivredi, te da će biti prinuđeni da se obrate i Vladi RS-a za pomoć u sanaciji štete od majskih i junskih poplava.

Prema njegovim riječima, usljed intenzivnih padavina sinoć su naglo porasli vodostaji rijeke Puharske i bujičnih vodotokova koji su se izlili u naseljima Puharska, Čejreci, Brezičani, Lamovita, Jutrogošta, Bistrica, Niševići, Kozarac i Gornja Omarska.

“Intenzivne padavine uzrokovale su pojavu velike količine površinskih voda i ugrožavanje stambenih objekata u ovim naseljima, kao i velika oštećenja saobraćajnih objekata, putne infrastrukture i poljoprivrednih zemljišta”, naveo je Đaković.

On je dodao da je zemljište puno vode i ne prima nove količine, da klimatske promjene čine svoje, te da je potrebno rješavati korita Miloševice i Sane, kao i rasteretne kanale koji su nekad postojali u Tukovima, ali su sada oštećeni i zakrčeni.

“Imamo informaciju da ljudi koji hoće da prošire svoja imanja ulaze u vodotoke i nasipaju ih, pogotovo u naseljenom području oko Puharske, te se i to mora regulisati”, istakao je Đaković.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je neophodno preduzeti niz mjera preventivnog karaktera kada je u pitanju održavanje odvodnih kanala i propusta.

“Tu apsolutno mora biti uspostavljen sistem odgovornog rada i profesionalnih struktura i građana. Nastojaćemo uspostaviti sistem rada koji probleme preventivno minimalizuje i pronaći model blagovremenog i brzog djelovanja u ovakvim situacijama kako bi se pomoglo građanima na terenu”, najavio je Vranješ.

On je dodao da je nužno angažovanje mehanizacije koju je vrlo teško angažovati u kratkom vremenu s obzirom na procedure.

“U narednom periodu nam slijedi da pronađemo najadekvatniji odgovor za reagovanje u ovakvim situacijama”, rekao je Vranješ.

Vodostaji većih vodotoka su znatno ispod kritičnog nivoa prenosi Fokus.

 

Na Vranduku se čeka po dva sata, a u tunelu nema ni pet radnika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79