Bulajić: Zamjena je teza da je DF napustio vladajuću koaliciju u ZDK

Koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza, koja u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona ima tri zastupnika, nije napustila parlamentarnu većinu u tom kantonu te se i dalje smatra dijelom Šestorke koja vodi pregovore o formiranju Vlade tog kantona, potvrdio je Feni povjerenik KO ZDK-a DF-a Goran Bulajić.

Povjereništvo KODF-a ZDK-a, koje je zasjedalo sinoć, donijelo je odluku da su protiv ulaska u vladajuću koaliciju u tom kantonu Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a koja u SZDK također ima tri zastupnika.

Potpuna je zamjena teza, a što je u Konjicu izjavio predsjednik Socijaldemokrtaske partije BiH Nermin Nikšić, da smo mi izašli iz koalicije te da zbog toga ulazi HDZ. Mi smo samo imali obavezu da se, na zahtjev ostalih koalcionih partnera, izjasnimo o tom prijedlogu, dok se druge stranke koalicije nisu izjašnjavale.
Mi smo protiv takvog prijedloga, kao što bismo, vjerovatno, bili i protiv ulaska u koaliciju Saveza za bolju budućnost BiH, jer imamo dovoljan koalicioni kapacitet da nastavimo započeti posao. Smatrali smo da nije mudra odluka da dozvolimo ulazak HDZ-u i to je bio jednoglasan stav na sinoćnjem sastanku – istakao je Bulajić.

Bulajić, u ovom trenutku, nije mogao odgovoriti na pitanje kakav će stav zauzeti stranke vladajuće koalicije koju u tom kantonu predvodi Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, a još sudjeluju SDP BiH, Narod i Pravda te Naša stranka i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, Bulajić se nije mogao izjašnjavati.

Mi smo, kada smo potpisivali koalicioni sporazum, dogovorili da za ulazak u koaliciju drugih stranaka mora postojati konsenzus svih stranaka. DF je donio odluku da HDZ ne može, u ovom trenutku, ući u koaliciju i mi to poštujemo.

DF je i dalje član vladajuće koalicije, jer kakvi bismo to mi bili ljudi da izbacivamo njih, koji su među prvim dali potpis za ovu koaliciju – kazao je potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

On napominje kako obje stranke, DF i HDZ, imaju saglasnost svojih centrala da na nižim nivoima koaliraju s kim žele te da vjeruje kako će se, nakon što se “slegne situacija”, obje stranke biti dio vladajuće koalicije u ZDK-u.

Za sada to, kaže Uzunović, HDZ BiH, koji se referira na dogovor Osmorke s tom strankom, nije. Nema potrebnog konsenzusa, podvlači, kod svih članica Šestorke da HDZ BiH bude dio vlasti u ZDK-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79