Burno i u Elektroprivredi RS: Sindikalci prijete masovnim protestima

Uzavrela je atmosfera u energetskom sektoru Republike Srpske. Dok direktor Elektroprivrede održava samit u Trebinju na kojem učestvuju eminentni stručnjaci iz regiona i raspravljaju o tranziciji proizvodnje električne energije, sindikalci ove kompanije prijete masovnim protestima. Sa treće strane, opozicionar Nebojša Vukanović sve to nazvao je “ratom klanova”.

Jedinstvo i radikalna borba poruka je iz Gacka, nakon sastanka predstavnika odbora sindikata svih preduzeća u sastavu Elektroprivrede RS. O potpisivanju kolektivnog ugovora, kažu, neće da pregovaraju sa generalnim direktorom već sa resornim ministrom i premijerom.

“Jedino u RS radinicima EP žele da se smanje plate. Generalni direktor po ko zna po koji put manipuliše javnošću kada kaže da je donio pravilnik kojim se ne umanjuje pravilnik zaposlenima“, istakao je Željko Tepavčević, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Gacko.

Ne bore se predstavnici sindikata za prava radnika, već za svoju kasu, jasna je poruka generalnog direktora. Petrović ističe da su radnici EP u boljem položaju u odnosu na sve ostale u RS. Naglašava da kolektivnim ugovorom nema smanjenja plata niti uskraćivanja prava radnika, te da je jedina novina da nema izdvajanja sredstava za sindikat.

“Mi nismo htjeli da potpišemo, pošto se ugovor potpisuje na tri godine, to bi bilo 10 miliona za potrebe rada sindikata. Toliko se ranije izdvajalo u zadnje tri godine 10 miliona, mimo sindikata i to mimo članarina. Je li imate izvještaje u šta je utrošen taj novac? Nemamo. To bi bila obaveza po kolektivnom ugovoru ali nikada to nismo dobili. To mali krug ljudi zna, vjerujem da malo i radnika zna, a ta su sredstva godišnje oko 4,5 miliona KM“, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS.

Ova izjava direktora izazvala je gnjev sindikalaca ali ne i objavljivanje detaljnog izvještaja o utrošenim sredstvima.

“Luka Petrović budalasa, kakva kasa? Kakvu mi to kasu trošimo. Ja nisam poznavao tog čovjeka na početku me oduševio svojom energijom a on je obični lažov, eto to je moj komentar. – Okreće se na drugu stranu i pita jesam udario – aaa“, naveo je Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS.

Za opozicionare ovo je rat klanova vladajuće stranke i borba za direktorsku poziciju.

“Rat Srđana Milovića i Luke Petrovića i klanova unutar hercegovačkog SNSD-a se nastavlja nesmanjenom žestinom, najčešće niskim udarcima ispod pojasa ili udarcima sa leđa, što je tradicija vladajuće Partije“, komentarisao je Nebojša Vukanović.

Milović ovo naziva spekulacijama, te za fotografiju sa predstavnicima sindikata, nastalu uoči ovog sastanka, kaže da je slobodan čovjek koji može sjediti sa kim želi.

“Mene su i sinoć optužili da šurujem sa sindikatom, skidam glave ja nemam takve namjere, niti sam ikada to radio i što je najbitnije ne radim ništa iza leđa“, naveo je Srđan Milović, pomoćnik direktora RiTE Gacko.

Ali je Milović dodao i da nema korektnu saradnju sa rukovodstvom EP.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79