Burno u HNK: Doktori se bune, jer su medicinske sestre dobile povišicu

Nakon protesta, brojnih štrajkova, blokade medicinskog sistema, a kasnije i nedavno potpisanog kolektivnog ugovora medicinskih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kanotnu, čime se pomislilo da će se zdravstvo konačno vratiti u normalno funkcioniranje, uslijedila su nova nezadovoljstva, ovaj put doktorska.

Pred Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona očito su novi izazovi i potraživanja. Ima li kraja?

Nakon petomjesečne blokade bolničkog sistema, hladnim pogonom zbog koronavirusa, ali i štrajkom medicinskih djelatnika, pacijenti su odahnuli, jer su bolnice sada dostupne svima. Ostaje pitanje do kada će tako biti s obzirom na neizvjesnu pandemiju, ali i doktore koji smatraju da su zakinuti povećanjem plaća medicinskim djelatnicima.

“Ono što ćemo mi sigurno tražiti, to je da Vlada, budući da su njima dali povećanja, i nama da povećanje kada budemo na idućim pregovorima” – kazala je Marina Berberović, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Problem je, smatraju doktori, što ih je kolektivnim ugovorom s djelatnicima u zdravstvu, Vlada gotovo, pa izjednačila s medicinskim sestrama s visokom stručnom spremom. Iz kantonalne Vlade ne vide razlog nezadovoljstvu, jer u zadnjoj, trećoj godini oba kolektivna ugovora nema narušavanja navedenih odnosa.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79