Busovačka “hand made” gitara prepoznata u Španiji, ali ne i u Bosni i Hercegovini

Jeste li čuli za teorbu ili lutnju? Ako niste, zasigurno niste jedini. Radi se o renesansnim žičanim muzičkim instrumentima koje u Bosni i Hercegovini izrađuje istinski virtuoz na gitari Ammar Biser.

Cijeni li se u BiH umjetnost? Kako biti inovativan u zemlji koja inovacije prepoznaje rijetko ili čak nikako?

Koliko se u Bosni i Hercegovini isplati biti autentičan i stvarati takva djela? Koliko je uopće naša zemlja naklonjena umjetnosti i umjetničkim zdanjima?

Odgovore na ova pitanja potražili smo u radionici mladog profesora gitare koji svoje slobodno vrijeme provodi upravo tu.

Zaljubljenik u klasičnu muziku, dvadesetpetogodišnji Ammar Biser pravi je virtuoz na gitari. No, ono po čemu se Ammar, među ionako malobrojnim bosanskohercegovačkim gitaristima, ističe leži u njegovoj “vannastavnoj”svakodnevnici.

Naslijeđena ljubav prema zanatu ponukala je Bisera da svoje znanje, ljubav, ali i trud te rad preusmjeri na izradu, mnogima i dalje nepoznatih, žičanih instrumenata – barokne gitare, lutnje i teorbe.

Kako se javila ideja za ‘hand made’ instrumenate

Odrastajući uz oca Harisa, prepoznatljivog busovačkog zanatliju, Ammar se susreće s raznim materijalima koji će mu potom odrediti profesionalnu budućnost. No, u moru sirovina potrebnih za očeve svakodnevne poslove, mladi Biser se posebno počinje zanimati za drvo, jedinstveni i nezamjenjivi prirodni materijal.

Znajući koliko je profesionalnom gitaristi potreban kvalitetan instrument, Ammarov otac se odlučuje izvještiti u ručnom izumu klasičnih gitara. Nabavivši sve potrebno za njihovu izradu, busovačka “hand made” gitara stiže do Španije, gdje je Ammar svojevremeno studirao. Oduševljeni, profesori tamošnje muzičke akademije iskazuju zanimanje za njom.

Tog trenutka i Ammarov otac od istinskih profesionalaca dobija vjetar u leđa. No, dvadesetpetogodišnji Biser svoje zanimanje za, također, izradom instrumenata dobija upoznavši se sa trinaestoparnom baroknom lutnjom, prepoznatljivim španskim instrumentom.

“Istinski sam zaljubljenik u baroknu i renesansnu muziku, stoga i povezanost sa ovim nesvakidašnjim instrumentom ne iznenađuje. Trinaestoparna barokna lutnja, rađena prema jednom od najpoznatijih Hoffmanovih modela, specifičnog je, zdjelastog oblika te je sačinjena od izuzetno tankih rebara. Ovaj instrument neobično tihog zvuka sačinjen je od trinaest pari struna, odnosno dvadeset i četiri žice koje se proizvode od crijeva ovaca ili krava. Barokna lutnja je, suštinski, dosta intiman instrument predviđen za klasične koncerte zatvorenog tipa, te je za potrebe sviranja, trenutno, moj prvi izbor”, pojašnjava Biser za portal Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79