Buvljak u Bijeljini: Odjeća po tri marke, obuća malo skuplja

Na bijeljinskoj buvljoj pijaci, kažu dobro upućeni, može se pronaći sve, od igle do lokomotive. Svakog utorka i petka prodavači iznose svoju robu koja se prodaje po izuzetno povoljnim cijenama, za marku, dvije, zavisno šta tražiš i čemu se nadaš da ćeš pronaći na sirotinjskoj pijaci „odbačenih stvari i uspomena“.

Odjevni predmeti su najjeftiniji i koštaju dvije do tri KM po komadu. Obuća je nešto skuplja, pa prodavači traže po pet, deset, pa i 40 maraka za polovne, kako tvrde, kožne patike. Alatke, uglavnom polovne i već korištene, koštaju po marku do dvije.

Međutim, kada se kupac malo više „zarovi“ u gomile izložene robe, može pronaći Hemingvejev roman „Zbogom, oružje“ za samo jednu KM ili „Francuski sa izgovorom“.

Tu je i fotoaparat, stara ruska „Zmena“ za samo desetak maraka. Stara pegla na ugalj, muzejska vrijednost, košta 20 KM. Nešto skuplje su mašinice za ribarske štapove, 50 KM, koliko košta i polovna gitara. Pumpe za vodu nude se po cijeni od 45 KM.

Tu su stare polovne pegle, usisivači, fenovi za kosu, zidni satovi, plišane igračke i šta sve ne još. Trgovci kažu, roba je kvalitetna, njemačka i austrijska. Neki traže topliju garderobu za hladnije zimske dane.

„Sagni se i razgledaj“, uzvikuju prodavači. „Kupi, ukoliko ti se svidi i ako ti treba“.

Sa pijace svi odlaze zadovoljni. Neko je zaradio marku ili dvije, neko je popio prvu jutarnju kafu, skuhanu na improviziranom štandu. Mnogi su samo razgledali i iščuđavali se nad tolikom jeftinoćom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79