Čajlaković: “Lakše mi je organizovati iftar u restoranu za 500 maraka, za 20 ljudi. Ma, ne bih ono suđe vala prao kod kuće, kad vidim koliko ga poslije ima”

Poznati zenički imam, hfz. Husejn ef. Čajlaković, govorio je za Source.ba portal o ramazanu, specifičnim okolnostima, ljudima, obavezama, pandemiji virusa korone…

“U medicini ima pravilo da nema pravila. Znači, to što neko izdrži drugi ne bi nikako izdržao. Ne znam kako se gdje ko kreće, posti li ili ne posti, meni je danju sve u pet deka kao i prije korone. Meni je jednim dijelom neobično što se ne može izlaziti navečer, a masi je dosta bilo neobično zbog policijskog sata u ramazanu. Nepisano je pravilo da se uz ramazan veže sjedenje do sehura. Ramazan se više osjeti poslije teravije kad se sjedi u Morića hanu ili Kolobari, tobe estagfirullah. Bilo naroda ili ne bilo naroda, bila ili ne bila korona – ja sam gladan. Znam kako se iskorištava ramazan i uvijek se aktiviran maksimalno, ne samo kada su ibadeti u pitanju, nego se aktiviram da ljudima pomognem, da ih uveselim. Mi hodže svakako imamo dozvolu za policijski sat, ali svakako ne možeš nigdje da hodaš. Mogu ja postiti i poslije ramazana, gladovati, učiti Kur’an, ali nema ramazana više. Kao što je jedan davno rekao za svoju voljenu: ‘Sve poslije tebe može biti bolje i ljepše, ali nema one slasti više’. Nema ramazanske slasti kad ramazan prođe”, rekao je za Source.ba portal Husejn ef. Čajlaković.

Čajlaković tvrdi da u pandemiji koronavirusa postoji i zlo, ali i dobro, te tvrdi da je nemoguće da u jednom činu postoji samo zlo.

“Dok neko nekoga ubija – to je super zlo, ali ovaj drugi Džennet zarađuje. Jedan ode u Džennet, a jedan u Džehennem. Opet, ne može ni dobro biti samo dobro, jer je ono kao svjetlost, u njemu ima tame. Ova korona je iskušenje, ali ima i nekih dobrih stvari. Ovo je ljepota da se sad fino kod kuće iftariš. Ja bih prije stradao, pjevački, glumački, sportaški… Sad ti je Allah dao da budeš stalno sa porodicom. Ko ne može izdržati, razvede se, to su sad zorovi što su ljudi previše u kući, što su previše sa ženom i djecom. Ne može ništa zamijeniti iftar kod kuće, nijedan restoran”, kaže hfz. Čajlaković.

A kada je već spomenuo restorane, upitali smo ga kako on gleda na skupocjene iftare i iftarske menue u restoranima i hotelima, koji se plaćaju mnogo, a veliki dio te hrane se uopće ne može pojesti, dok te restorani “ucjenjuju” da moraš uzeti sa iftarski menu.

“Zavisi kako kome, ima od 5, 8, 15 ili 20 maraka. Ja, naprimjer, uzmem iftar od 15 KM, ako negdje odem vani. Ipak, najveći je bereket u kući. Hodža je prije bio popularan, bilo je nezamislivo da ramazan prođe, a da ti hodža ne dođe na iftar. Kaže, daj mi samo hoću hodžu da imam na iftaru, prvi dan bih odmah popunio raspored za cijeli ramazan. Sad je trend da se sve organizuje u restoranu. Tako je i sa vjenčanjima. Dođeš kući, nema ni mlade, a ni mladoženje. Korona je sad to malo vratila nazad. Iskreno, lakše mi je organizovati iftar u restoranu za 500 maraka, za 20 ljudi. Ma, ne bih ono suđe vala prao kod kuće, kad vidim koliko ga poslije ima. Sve ima svoj plus i minus, baš kao i ova korona. I tako je na cijelom Dunjaluku, sve ima svoj plus i minus”, ističe hfz. Čajlaković.

Kao glavnu poruku, naš sagovornik je poručio sljedeće:

“Možda nas Uzvišeni Allah sa ovom koronom opominje pred neke nadolazeće događaje koji dolaze i koji će daleko biti krupniji i izazovniji, te sa više iskušenja, ne bi li se pokajali i došli tobe, dok ne bude kasno. Možda će doći vrijeme da više nećemo znati ni šta kontamo. Globalni svijet je ušao u proces, a kad negdje uđeš, tu nema povratka. Možda je ovo nekome milost da se sa sobom obračuna, da vidi ba u kući s kim živi, sa ženom i djecom, da malo popiše sam sebi s kim je. De se malo popiši sam sa sobom. Narod je, jednostavno, više bio pobjesnio kroz izlete, derneke, ekskurzije, sve skočilo na noge, sve se zaobadalo, u letu se živjelo. Neka nas je Allah malo vratio unazad, da dođemo sebi, valja sa ovog svijeta seliti”, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal hfz. Husejn ef. Čajlaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79