Čak 150 tona opasnog otpada će konačno biti uklonjeno iz industrijske zone u Tuzli

Krug nekadašnje fabrike HAK 1 uskoro bi mogao biti očišćen od opasnih materija koje su na tom lokalitetu uskladištenje dugi niz godina, s obzirom na to da će poljska firma Organika izdvojiti 250.000 KM za tu namjenu.

Naime, ovaj iznos će omogućiti izvoz 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzle jer na području naše zemlje ne postoji deponija za opasan otpad.

Kako je navedeno, ovaj projekt je rezultat kontinuiranih napora Vlade Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice te će u konačnici tuzlanska industrijska zona biti očišćena od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su zakopane ili deponovane na nepropisan način.

“To je plod napora koje je uložila Vlada TK preko resornog ministarstva i napora federalne inspektorice Maide Bešlagić. Tim smo združenim pritiskom uspjeli da pokrenemo s mrtve tačke pitanje uklanjanja opasnog otpada, pitanje koje stoji na tapetu nekih 13 godina”, naveo je resorni ministar Zvjezdan Karadžin.

Stručni tim koji je oformila Vlada TK u međuvremenu je uradio Izvještaj o procjeni stanja opasnog otpada u krugu nekadašnje fabrike HAK 1.

“U okviru tog dokumenta obrađeno je sve što je vezano za istorijske podatke i informacije o stanju opasnih materija od 2013. do 2019. godine, dat je presjek svih fizičko-hemijskih osobina pojedinih materija prisutnih na lokaciji, stepen opasnosti, urađen terenski uvid da se vidi kakva je trenutna situacija te usporedi sa podacima koji su prethodno dati i izdate smjernice za dalje postupanje”, kazao je ministar Karaždin.

Firma Organika BiH, nakon uvida u dokument dobila je saglasnost firme Organika Poljska da izdvoje sredstva. Potpisan je i ugovor sa firmom Kemokop d.o.o. koja će biti zadužena da iz kruga nekadašnjeg HAK 1 izveze otpad i otpadne materija koje se nalaze u krugu fabrike.

Intenzivirane su i aktivnosti, prema riječima ministra Karadžina, na čišćenju naslaga žive u dubljim slojevima tla, ispod pogona elektrolize.

“Preko krovne okolinske agencije u svijetu (UNEP) uspio sam da dođem do ljudi koji odgovorni za uklanjanje žive, preko mediteranskog programa i dostavio sam im sve podatke vezano za HAK 1”, kaže Karadžin, naglašavajući da očekuje da će UNEP pomoći u istraživanju dubljih slojeva tla i postojanja žive.

Značajan broj aktivnosti usmjerenih ka tome da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK nastavljaju i apliciranjem u Federalnom fondu za zaštitu okoliša za sredstva za izradu studije uticaja na okoliš za uklanjanje kruksa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79