Čak 32 građanina Bosne i Hercegovine imaju privatni avion

Prema posljednjim podacima Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA), trenutno u BiH ima registrirana 91 civilna letjelica, a vlasnici su, uglavnom, aeroklubovi, njih oko 40, te fizička lica, koja imaju njih 32. Prije tačno dvije godine, civilna flota obuhvatala je 87 aviona, od čega ih je u vlasništvu građana bilo 29.

Kada se osvrnemo na još nekoliko godina, uočava se da je, recimo, 2013. godine u BiH bilo registrirano 77 letjelica, od kojih je 20 aviona i jedan helikopter bio u privatnom vlasništvu. U proteklim godinama neke od letjelica su obrisane sa spiska, a druge su dodavane. U 2020. registrirano ih je dodatnih pet.

Avion koji posjeduje jedan bh. građanin

Građani BiH koji imaju letjelice, uglavnom se ne mogu pohvaliti njihovim performansama, ali ni vrijednošću. Pilotiraju oni uglavnom manjim avionima, žirokopterima, jedrilicama… Neki građani, ipak, imaju nešto veće letjelice, kao što je, recimo, jedan vlasnik tipa Storch, proizvođača “Officine Rodaro”. Na jednog građanina registriran je i helikoter tip Gazelle SA341 H, prenosi Avaz.

Ali, kada se podvuče crta, a prema riječima stručnjaka, “čelične ptice” u vlasništvu građana uglavnom su vrijednosti kao bolji automobil.

Prema dostupnim informacijama, put do vlasništva nad avionom jednostavan je za one koji imaju novca. Možete da ga kupite i putem interneta. Potom se naprave određeni pregledi u BiH i, naravno, stekne se dozvola da se svojom letjelicom vinete pod oblake. Za dozvolu pilota motornog aviona, prema odranije dostupnim informacijama, obuka košta oko 20.000 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79