Čak 63 uposlenika KCUS-a u izolaciji ili su pozitivni, nova testiranja pokazala – u KS 135 pozitivih

Od jučer su i dvije uposlenice biohemijskog laboratorija pozitivne te nekoliko medicinskih sestara

Nakon analize 628 uzoraka, prikupljena u periodu od 17. do 19. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 135 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 85 osoba, odnosno 62,96 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 41 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 993.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 59 osobe, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je osam tokom protekla 24 sata otpušteno sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, desio se jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 95.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 5.963 zaražene osobe, od kojih je njih 4.875 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 6. do 20. oktobra ove godine, naloženo je 1.820 samoizolacija.

“Kako bi smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom prošle noći testirano je 311 uzoraka na COVID-19 – javlja NAP.

Na koronavirus, kako je potvrđeno iz KCUS-a za medije, u Kantonu Sarajevo je pozitivno 95 osoba.

U Zavidovićima je zaraženo četvoro, u Brezi tri, Goraždu, Olovu, Bosanskoj Krupi, Bihaću i Bužimu po jedno. U Izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima nalazi se 59 bolesnika, a njih 15 je u intenzivnoj njezi. Preminula je jedna osoba koja je pored COVID-19 imala i malignu bolest.

Od jučer su i dvije uposlenice biohemijskog laboratorija pozitivne te nekoliko medicinskih sestara. Ukupno su 63 uposlenika KCUS-a u izolaciji ili su pozitivni prenosi Depo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79