Ćamil Duraković: Fata Orlović održala lekciju Bosni i Hercegovini i svijetu

U Konjević-Polju, na imanju nane Fate Orlović od ranih jutarnjih sati počelo je uklanjanje bespravno izgrađene crkve. Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, kaže da je Fata Orlović održala lekciju državi Bosni i Hercegovini, a i svijetu te pokazala šta je to upornost u borbi za svoje.

– To je jedan trijumf civilizacijske svijesti. Borba koju je ona vodila godinama, od kraja rata do danas, mogla je da se riješi mnogo ranije da je bilo političke mudrosti. Na kraju se moralo dočekati da to ona izbori na sudu u Strazburu. U svakom slučaju mislim da ovo nije samo Fatina borba nego je ovo jedna poruka i prekretnica u historijskom kontestu da onaj koji je istrajan u borbi za svoje nepotkupljiv, onaj ko neće dati vlastite ideale za neke ponude koje je ona dobijala ovih godina – rekao je Duraković za portal „Avaza“.

Heroina našeg društva

Dodao je da je Fata Orlović pokazala da je heroina našeg društva, i kao moralna vertikala i kao osoba koja je dobila tešku bitku koju je vodila godinama.

Političari iz Republike Srpske koji su godinama opstruirali uklanjanje ove crkve, kako kaže, su svjesni da će se i sve ostale presude Suda u Strazburu morati provesti.

– Sreća je da su danas pokazali da su spremni provesti odluku po pitanju imovine Fate Orlović, jer da nisu već danas bi bilo opstruirano fizičko uklanjanje ove crkve – kaže Duraković.

Sve prolazi kako je planirano

Prema njegovim riječima, za sada sve prolazi onako kako je planirao.

– Nema niko tu šta da proturiječi. Ovdje je kristalno jasno da je Fata Orlović sve vrijeme, tokom njene borbe, bila u pravu – zaključio je Duraković.

Podsjećamo, iako je, prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, rok za izmještanje crkve iz avlije nane Fate Orlović u Konjević-Polju bio 1. april prošle godine, to je učinjeno tek danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79